NOS Nieuws

Hoogleraar Margrite Kalverboer voorgedragen als Kinderombudsman

Margrite Kalverboer is voorgedragen als nieuwe Kinderombudsman. Ze staat als eerste op de voordracht van twee Kamercommissies. Kalverboer moet Marc Dullaert opvolgen, die per 1 april tegen zijn zin vertrekt.

Kalverboer is nu bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op de tweede plaats van de voordracht staat Carla van Os. Zij is onderzoekster Kinderen- en Vreemdelingenrecht, ook in Groningen.

Schriftelijke stemming

De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over de benoeming. Het is een schriftelijke stemming, dus de Kamerleden hoeven niet in het openbaar te zeggen naar wie hun voorkeur uitgaat.

Dullaert was de eerste Kinderombudsman. Hij heeft de functie vijf jaar bekleed en wilde graag verder, maar ombudsman Van Zutphen wilde "zijn eigen team samenstellen". Tegen het vertrek van Dullaert was veel protest, maar hij moest uiteindelijk toch het veld ruimen.

Drie kandidaten

Van Zutphen heeft de Kamer vorige week zelf drie kandidaten aangedragen, die volgens hem geschikt zijn voor de functie. Kamerleden hebben daarop met alle drie gesprekken gevoerd en vervolgens dus twee mensen aanbevolen: in volgorde van voorkeur Kalverboer en Van Os.

Kalverboer heeft rechten en orthopedagogiek gestudeerd. Ze werkte onder meer in een jeugdgevangenis. Als wetenschapper houdt ze zich bijvoorbeeld bezig met het Kinderrechtenverdrag. Kalverboer onderschreef kritiek van Dullaert op de situatie van asielkinderen in Nederland.

Ze zei destijds ook dat in de zaak van asielzoeker Mauro te weinig is gekeken naar de rechten van het kind. In de kwestie-Mauro was de nummer twee op de lijst, Van Os, een van degenen die de asielzoeker ondersteunden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl