NOS Nieuws

Zuma moet verbouwing betalen

Zuma moet betalen

De Zuid-Afrikaanse president Zuma moet definitief een deel van het belastinggeld terugbetalen dat hij gebruikte voor de verbouwing van zijn huis in zijn geboortedorp Nkandla. Dat heeft een rechter vandaag bepaald.

Zuma verbouwde zijn huis voor 20 miljoen euro. Officieel om het te beveiligen, maar een deel van de renovatie had niets met beveiliging te maken. Op kosten van de staat werd zijn huis onder meer uitgebreid met een zwembad, een veestal en een amfitheater.

Vernietigend rapport

Twee jaar geleden kwam de Zuid-Afrikaanse ombudsman al met een vernietigend rapport. De president zou onrechtmatig hebben geprofiteerd van de verbouwing en een belangrijk deel van de kosten moeten terugbetalen. Maar hij weigerde dat twee jaar lang consequent.

De rechter heeft nu bepaald dat het oordeel van de ombudsman bindend is en dat Zuma de grondwet heeft overtreden door die uitspraak naast zich neer te leggen.

Oorveeg

Pas nog liet Zuma in een verklaring weten een deel van de verbouwing toch te willen betalen. Maar dat heeft niet geholpen. Volgens correspondent Bram Vermeulen geeft de hoogste rechter van het land met deze uitspraak "een oorveeg aan Zuma maar ook aan het parlement, dat wordt gedomineerd door Zuma's ANC. Het parlement had hem al veel eerder op zijn vingers moeten tikken maar dat is nooit gebeurd".

Zuma is al jarenlang betrokken bij verschillende corruptieschandalen. Tijdens de herdenkingsceremonie van Nelson Mandela werd hij om die reden uitgefloten door het Zuid-Afrikaanse publiek. Wat deze uitspraak volgens correspondent Bram Vermeulen zo belangrijk maakt is "dat de allerhoogste rechter van het land eigenlijk tegen Zuma zegt dat hij een voorbeeld moet zijn voor het land maar dat niet is door de grondwet gewoon naast zich neer te leggen".

De minister van Financiën moet nu bepalen hoeveel Zuma aan de staat moet terugbetalen.

De oppositie eist dat Zuma wordt afgezet. Correspondent Vermeulen acht de kans erg klein dat dit gaat gebeuren, omdat de oppositie een minderheid heeft in het parlement.

"Maar ook binnen het ANC en de regering groeit het verzet tegen hun leider en met deze uitspraak van de rechter hebben ze een betere stok in handen om hem te slaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl