ANP

Omstreden kno-arts UMC opereert weer

tijd van publicatie

Een kno-arts van het UMC in Utrecht die betrokken was bij twee dodelijke incidenten gaat vandaag weer opereren. Dat meldt het televisieprogramma Zembla. De arts werd eind vorig jaar samen met het afdelingshoofd met verlof gestuurd nadat Zembla de incidenten openbaar had gemaakt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet nog altijd onderzoek naar de incidenten. Toch heeft het UMC besloten om de arts weer aan het werk te laten. Volgens het ziekenhuis is uit eigen onderzoek gebleken dat hij geen fouten heeft gemaakt waardoor hij niet meer in het UMC zou kunnen werken. Hij mag weer onder supervisie opereren om te reïntegreren op de afdeling, zegt het ziekenhuis.

Kamerleden reageren bij Zembla verontwaardigd. "Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én in de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken", zegt VVD-Kamerlid De Lange op de website van Zembla.

Andere arts

SP-Kamerlid Van Gerven wil dat minister Schippers voorkomt dat de arts weer gaat opereren. Patiëntenorganisatie NPCF vindt dat het ziekenhuis duidelijk moet maken waarom de resultaten van het onderzoek niet worden afgewacht. Verder wil de organisatie dat patiënten kunnen kiezen voor een andere arts.

In de uitzending van Zembla in november vertellen artsen van het UMC over de angstcultuur op de kno-afdeling. Ook werden er fouten verzwegen voor de inspectie. Zembla ontdekte twee incidenten waarbij een patiënt op de operatietafel is overleden. De arts was bij beide incidenten betrokken.

STER Reclame