ANP
NOS Nieuws

Nieuwe generaties steeds ongezonder

Iedere nieuwe generatie is ongezonder dan de vorige. De jongere generaties hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen als overgewicht en een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een groot onderzoek bij het RIVM naar gezondheidsproblemen in vier generaties.

Zo had eind jaren tachtig 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas. Zestien jaar later was dat gestegen tot 11 tot 15 procent. Conclusie: toekomstige generaties ouderen zullen vaker en vanaf jongere leeftijd overgewicht en obesitas hebben. Daardoor neemt het risico op bijvoorbeeld diabetes toe.

Hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en roken zijn de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij mensen van 20 tot 60 jaar. Die gelden in 80 procent van de gevallen.

"Het overgewicht sprong het meest in het oog", zegt onderzoeker Monique Verschuren. "Je moet niet meer eten dan je verbruikt, anders kom je aan. Het zit dus in te veel eten, te weinig bewegen of een combinatie daarvan."

Verleiding

De verleidingen zijn ook veel groter dan vroeger, dat is een grote verandering. Je komt ze overal tegen en moet er steeds opnieuw weerstand aan bieden. "Dikker worden en hoge bloeddruk zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes. Mensen die vanaf jonge leeftijd al te dik zijn kunnen later ook gewrichtsaandoeningen krijgen en dat is ernstig", zegt Verschuren.

Het goede nieuws is dat jongeren minder roken dan oudere generaties.

In de studie zijn de veranderingen in leefstijl en de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziekten vergeleken. Volwassenen tussen 20 en 60 jaar zijn 21 jaar lang gevolgd. Ze zijn opgedeeld in vier groepen: twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers.

Meer bewegen, gezonder eten

In iedere nieuwe jongere generatie kwamen overgewicht, obesitas en hoge bloeddruk meer voor dan in de generatie ervoor. Minder dan 10 procent van de onderzochten wist de gezondheid tien jaar lang op peil te houden. Dat wil zeggen een gezond gewicht, een lage bloeddruk, een laag cholesterol en niet roken.

Er is een flinke slag te maken in de verbetering van de volksgezondheid als mensen meer bewegen en gezonder eten, zeggen de onderzoekers. "Weersta de verleidingen en beweeg meer: neem de trap of de fiets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl