NOS Nieuws

ABN Amro: woningmarkt trekt nog sneller aan

De huizenmarkt groeit dit jaar sterker dan eerder werd gedacht, zegt het economisch bureau van ABN Amro. De oorzaak daarvan is de lage hypotheekrente. Door het ECB-beleid blijft die voorlopig ook nog laag, denkt het bureau.

Naar verwachting worden dit jaar 10 procent meer huizen verkocht dan vorig jaar. In 2017 komt daar nog eens 5 procent bovenop. Dat leidt tot de verwachting dat in 2017 bijna evenveel huizen van eigenaar wisselen als in het recordjaar 2006. In dat jaar werden bijna 210.000 huizen verkocht.

De groeiverwachtingen zijn een verdubbeling van de voorspellingen die het economisch bureau van ABN Amro eind vorig jaar deed. Toen ging het uit van een groei van 5 procent in 2016 en een groei van 2,5 procent in 2017.

Rente

Er liggen verschillende oorzaken achter die groei. De meest dominante daarvan is de lage rente. Daardoor heeft zelfs het iets naar beneden stellen van de economische groei geen grote impact op de verwachte huizenverkopen, zegt ABN Amro-econoom Philip Bokeloh.

Ook het feit dat er minder huizen 'onder water' staan, draagt bij aan de groei. Doordat de huizenprijzen stijgen, zijn er minder mensen met een openstaande hypotheek groter dan de huidige waarde van hun huis.

Voor die mensen wordt het makkelijker om een nieuw huis te kopen. De verwachting is dat ook de komende jaren de huizenprijzen blijven stijgen: 4 procent in 2016 en 3 procent in 2017.

Uitgesteld

En ook de voorzichtige stijging van het vertrouwen in de economie helpt de huizenmarkt. "Veel mensen hebben vanwege de crisis een aankoop van een huis bewust uitgesteld", zegt Bokeloh.

Nu vindt een deel van die mensen de tijd alsnog rijp om een huis te kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl