Migranten die aan een stadion in Qatar werken
NOS Nieuws

Amnesty: arbeiders WK Qatar worden uitgebuit

In Qatar worden arbeiders die werken aan bouwprojecten voor het WK voetbal in 2022 op grote schaal uitgebuit, meldt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie interviewde ruim 200 arbeidsmigranten in de Golfstaat.

Volgens Amnesty meldde elk van de 231 ondervraagden misstanden. Er werd onder meer geklaagd over vieze en kleine onderkomens, minder salaris dan was beloofd, te late uitbetaling van het salaris en het innemen van paspoorten, zodat de werknemers Qatar niet kunnen verlaten.

Ook worden werknemers bedreigd, zegt Amnesty. "Het is alsof ik in een gevangenis zit. Het werk is moeilijk, we werken urenlang in de zon", zegt een van de ondervraagden. "Toen ik over mijn situatie klaagde, zei de manager: 'Als je wilt klagen kan dat, maar dan zullen er consequenties zijn. Als je in Qatar wilt blijven, houd je dan rustig en werk door.' Nu ben ik gedwongen in Qatar te blijven en door te werken."

Amnesty: sommige arbeiders moesten maanden wachten op salaris

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op de arbeidsomstandigheden in Qatar. De Britse krant The Guardian berichtte in 2014 dat er tientallen doden zijn gevallen bij de bouw van stadions. En een jaar geleden eiste de Tweede Kamer dat het kabinet Qatar zou aanspreken op de slechte werkomstandigheden.

Volgens Amnesty International belooft de FIFA al vijf jaar stappen te nemen tegen Qatar, maar is daar nauwelijks iets van terechtgekomen. Amnesty wil nu dat sponsors van het WK druk uitoefenen op de FIFA, zodat die op zijn beurt Qatar dwingt om maatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl