Donald Trump
NOS Nieuws

Trump komt al snel terug van uitspraak over straffen na abortus

Donald Trump is binnen een uur teruggekomen van een omstreden uitspraak over abortus. Hij blijft erbij dat het afbreken van een zwangerschap in de VS verboden zou moeten worden, maar bij overtreding van dat verbod moet alleen de aborteur worden gestraft en niet de betrokken vrouw, laat de Republikeinse presidentskandidaat weten in een verklaring.

Eerder had hij in een gesprek voor publiek gezegd dat de vrouw ook moet worden gestraft. Dat gesprek was opgenomen door de nieuwszender MSNBC.

Trump voert al langer campagne tegen abortus, maar liet zich niet eerder uit over de vraag of de betrokken vrouw ook moet worden veroordeeld als abortus strafbaar wordt. Na aandringen van een vragensteller zei Trump dat er "een vorm van straf" moet komen. Op de vraag of die straf geldt voor de vrouw, antwoordde hij bevestigend. Welke straf hij in gedachten had, zei hij niet.

Seksist

De uitspraak kwam hem meteen te staan op felle kritiek. Eerst maakte Trump een terugtrekkende beweging en noemde hij de kwestie "onduidelijk” en pleitte hij ervoor dat die wordt "teruggestuurd naar de staten voor uitsluitsel". Daarna kwam hij met de verklaring waarin hij zijn uitlating helemaal introk.

De omstreden Republikeinse kandidaat leek al niet helemaal op zijn gemak in het gesprek, vermoedelijk omdat vrouwen en pro-abortusgroepen scherp op zijn uitlatingen letten. In de aanloop naar de belangrijke voorverkiezing in Wisconsin heeft hij zich herhaaldelijk moeten verdedigen tegen kritiek op zijn conservatieve visie op 'vrouwen-zaken'. Hij is al een paar keer uitgemaakt voor seksist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl