Thom van Beek eind december 2014 in actie tijdens de NK allround
NOS Schaatsen

Marathonschaatser Van Beek betrapt op epo

Marathonschaatser Thom van Beek is bij een dopingcontrole na een wedstrijd betrapt op het gebruik van epo. Een contra-expertise bevestigde de aanwezigheid van het verboden middel in Van Beeks lichaam. Dat heeft de KNSB bekendgemaakt.

De tuchtcommissie van de schaatsbond KNSB buigt zich nu over de zaak. Het is nog niet bekend wanneer er uitspraak wordt gedaan over de strafmaat voor Van Beek, die afgelopen seizoen voor de formatie Team van Werven uitkwam.

Verbijsterd

De marathonschaatser ontkent voorlopig: "Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen epo gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet", zegt hij via een persbericht van de KNSB.

"Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb, in het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld. Ik zal er dan ook alles aan doen wat in mijn macht ligt om de oorzaak te achterhalen en te bewijzen dat ik onschuldig ben."

"Onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op dopinggebied zijn inmiddels gestart. Ik voel mij gesterkt door dopingzaken uit het verleden, zoals die van de Belgische triatleet Rutger Beke, die eerder hebben aangetoond dat een beschuldiging van epo gebruik toch geleid heeft tot een onvoorwaardelijke en onberispelijke vrijspraak."

Overgang naar Lotto-Jumbo afgeketst

Het nieuws over Van Beek komt nadat afgelopen weekend bekend werd dat hij door "een medisch probleem" had afgezien van zijn overgang naar schaatsploeg Lotto-Jumbo. De 24-jarige schaatser wilde zich bij die ploeg toeleggen op het langebaanschaatsen.

Van Beek behaalde afgelopen seizoen vier podiumplaatsen bij de KPN Marathon Cup. Bij de NK op de Jaap Edenbaan in Amsterdam werd hij zesde. Ook won Van Beek zilver bij het Nederlands kampioenschap massastart.

Ram: geen enkele sport helemaal schoon

De directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, Herman Ram, is niet verbaasd dat het Nederlandse schaatsen nu zijn eerste dopinggeval te pakken heeft. "Nee, omdat geen enkele sport kan zeggen helemaal schoon te zijn. Hoewel het percentage dopinggevallen bij schaatsen natuurlijk wel lager ligt dan bij andere duursporten."

Ram verwacht niet dat Van Beek veel heeft aan de zaak Van Beke. "Die naam horen we vaker van op epo betrapte atleten, waarschijnlijk omdat het de enige zaak is waarin een schorsing vanwege epo-gebruik is teruggedraaid. Daar speelden echter formele en juridische zaken mee die alleen van belang waren in dat specifieke geval in België. Daarom zie je ook dat het internationaal helemaal geen invloed heeft gehad op andere epo-zaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl