Willem Holleeder in december 2014 bij de rechtbank in Haarlem ANP
NOS Nieuws Binnenland

Alsnog jaren cel voor Holleeder na bedreiging De Vries

Willem Holleeder is veroordeeld tot vier maanden cel voor het bedreigen van Peter R. de Vries. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Holleeder moet daarnaast het restant van zijn celstraf uit 2009 uitzitten. Hij werd toen veroordeeld tot negen jaar cel, onder meer vanwege bedreigingen. 

In 2012 kwam Holleeder voorwaardelijk vrij. Volgens het hof moet hij het restant van de straf alsnog uitzitten, omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating heeft geschonden met de bedreiging van De Vries. Dat restant komt neer op drie jaar celstraf, twee jaar meer dan het OM eiste.

Hogere straf

Het hof legt Holleeder een hogere straf op voor de bedreiging van De Vries dan de rechtbank eerder deed. Daar kreeg Holleeder anderhalve maand cel. Daarnaast hoefde Holleeder van de rechter slechts 90 dagen van zijn oude straf alsnog uit te zitten.

Volgens het hof doet de straf van de rechtbank niet genoeg recht aan de ernst van het feit.

Heinekenontvoering

Holleeder bedreigde De Vries in 2013. Aanleiding was een film over de Heinekenontvoering, die gebaseerd is op een boek van De Vries. Holleeder was bang dat zijn naam zou worden gebruikt in de Amerikaanse verfilming en was daarom 's avonds laat naar het huis van De Vries gegaan.

"De Vries en zijn vrouw vonden de situatie zeer intimiderend en waren bang voor een fatale escalatie", zegt het gerechtshof.

Holleeder zit vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Zijn zussen en zijn ex-vriendin hebben daarover belastende verklaringen afgelegd.

STER reclame