NOS Nieuws

De boerderij waar de achterdeur altijd openstaat, bestaat niet meer

Boeren krijgen meer en meer te maken met criminaliteit. Gereedschap, brandstof, auto's; het wordt allemaal van het erf gestolen. Ook wordt er steeds vaker chemisch afval op het platteland gedumpt. De boeren zijn het zat en komen daarom met een plan om dieven te weren.

Een van hen is boerin Erna Roeterdink uit Vierakker, een dorp in de Gelderse gemeente Bronckhorst. Van het erf van haar melkveehouderij zijn twee auto's gestolen. "Met name de eerste keer was het schokkend. Je houdt er geen rekening mee, want we gingen ervan uit dat ongenode gasten hier niet kwamen. Helaas dus wel."

Toch ziet Roeterdink de oplossing niet in het volledig afgrendelen van de boerderij. "We willen nog steeds uitdragen dat het platteland gastvrij is, dat mensen welkom zijn. Maar dat is het dilemma. Wat hou je open en wat sluit je af?"

Daarnaast speelt ook de veiligheid mee, zegt ze. Vroeger stonden alle deuren open om het vee te beschermen. "Als er brand in de stal is, dan kun je het vee snel loslaten. Daarom zat de staldeur nooit op slot."

Boeren hebben steeds vaker last van criminaliteit

"Alles op slot is niet per definitie de oplossing", zegt veiligheidsadviseur Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hij bezoekt boerderijen en kijkt wat er verbeterd kan worden aan de beveiliging. Volgens hem is het vooral belangrijk dat verschillende instanties goed samenwerken en informatie uitwisselen.

En dat is precies wat ze in de Achterhoek gaan doen. Daar wordt vandaag het 'Keurmerk Veilig Buitengebied' gelanceerd. Alle partijen slaan daarin de handen ineen om de oprukkende criminaliteit op de boerderijen tegen te gaan. Onder meer de politie, gemeenten en ondernemers hebben afgesproken meer te gaan samenwerken en informatie uit te wisselen.

Het CCV is een van die partijen. "We kijken naar het gebied en brengen de incidenten in kaart om te bepalen wat er aan de hand is", zegt Van der Weiden.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Boven de melktap van de familie Roeterdink hangt tegenwoordig een camera
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    De eierkast van de familie Eskes is al meerdere keren opengebroken

Ook bij de boerderij aan de overkant van de weg is het afgelopen jaar genoeg gebeurd, zegt boer Herman Eskes. Wat er afgelopen jaar is gebeurd, heeft hij in veertig jaar nog niet meegemaakt, zegt hij. "Er werden spullen van het erf gestolen. We hebben een landwinkel, daar is de kassa leeggehaald. En de eierautomaat is opengebroken."

We lopen nu met een sleutelbos rond.

Boer Herman Eskes

Volgens hem gaat het om relatief kleine bedragen. "Een keer 40 euro, een keer 100 euro... Maar de gebeurtenissen raken je ziel. Het gebeurt nu zo vaak." Om mensen met kwade bedoelingen af te schrikken, heeft hij sinds kort een herdershond op het erf lopen. "Eigenlijk is dat de beste preventie. Sinds we hem hebben, is het gespuis een stuk minder."

Het afgelopen jaar heeft hij daarom een hond gekocht die zijn tanden laat zien aan ongenode gasten. En hij heeft overal sloten geplaatst. "We lopen nu met een sleutelbos rond." De idylle van de boerderij waar de achterdeur altijd openstaat, is in ieder geval voorbij. "Het is heel jammer. We hadden nooit gedacht dat het zover zou komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl