NOS Nieuws

Geen radio door brand in zendmast Rotterdam

  • MediaTV
    De brandweer bij de voet van de toren
  • CC BY-NC-ND 2.0
    De zendmast aan de Waalhaven
  • NOS
    De man die uit de toren werd gered (met bril) omringd door de hulpdiensten

Een groot deel van de radiozenders is in de regio Rotterdam niet te ontvangen vanwege een brand in een zendmast.

Een inspecteur van Alticom, de eigenaar van de zendmast, was vanochtend naar de toren gegaan omdat er een technische storing was. Terwijl hij hoog in de mast bezig was met onderzoek, brak de brand uit.

Vanwege de rook vluchtte de man naar een bordes op de 17de verdieping. Hij is uiteindelijk bevrijd door de brandweer, die hem met een zuurstofmasker naar beneden heeft gebracht.

Alle commerciële radiozenders en enkele publieke zenders zoals Radio 1, RTV Rijnmond en Radio 4 zijn niet te ontvangen door de brand. Ook de digitale televisie van Digitenne is erdoor getroffen.

Telecombedrijven die gebruikmaken van de toren ondervinden hinder, doordat de stroom in de toren is uitgeschakeld. De telecomzenders draaien nu op noodstroom, maar wanneer die uitvalt kan dat gevolgen hebben voor het bereik in de omgeving van de zendmast.

Daarnaast zijn er enkele datacentra gevestigd in de toren, die ook niet meer functioneren.

De brand is waarschijnlijk ontstaan in een transformatoraansluiting op de begane grond van de zendmast. De brandweer kon het vuur in eerste instantie niet blussen, omdat er nog 23.000 volt aan spanning op de aansluiting stond. Het blussen zou te gevaarlijk zijn.

Nadat de stroom was afgesloten, kon de brandweer het vuur gaan blussen. De afsluiting had volgens netbeheerder Stedin geen gevolgen voor de omgeving: de stroomkabel werd alleen door de zendmast gebruikt.

De zendmast staat aan de Anthony Fokkerweg in Rotterdam, vlak bij de Waalhaven. De beheerder van de zendmast heeft de schade aan de apparatuur nog niet kunnen opmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl