Ban Ki-moon bij Syrische vluchtelingen in Libanon, vorige week
NOS Nieuws

VN vraagt om onderdak voor 480.000 Syriërs

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept landen op in de komende drie jaar 480.000 Syrische vluchtelingen toe te laten. Daarvoor is een flinke toename van de internationale solidariteit noodzakelijk, zei hij op een VN- vluchtelingenconferentie in Genève.

Naar schatting 4,8 miljoen Syriërs zijn vanwege de oorlog in hun land naar het buitenland gevlucht. Het overgrote deel verblijft in kampen in de buurlanden Turkije, Jordanië en Libanon. De VN wil dat zeker een tiende van die 4,8 miljoen naar andere landen wordt overgebracht, maar ziet dat dat op grote weerstand stuit.

Ban roept landen daarom op de mogelijkheden voor toelating uit te breiden, bijvoorbeeld door familiehereniging makkelijker toe te staan of vluchtelingen met kansen op de arbeidsmarkt sneller toe te laten.

Ban zei verder dat het bestand dat vorige maand is ingegaan over het algemeen standhoudt. Hij riep de strijdende partijen op om tot een volledig staakt-het-vuren te komen en het conflict aan de onderhandelingstafel op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl