AFP

In de vijftien jaar dat het homohuwelijk is toegestaan in Nederland, trouwden meer vrouwen met elkaar dan mannen. Ook scheidden vrouwen vaker van elkaar. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke komt dat doordat de maatschappelijke acceptatie van lesbiennes achterloopt.

"Er is meer aandacht voor discriminatie van homo's", zegt Ineke. "Discriminatie van vrouwen is minder zichtbaar, maar zeker aanwezig. Lesbiennes voelen zich vaak niet serieus genomen. Er worden opmerkingen gemaakt als: 'als je een goede beurt krijgt, voel je je daarna wel weer beter'."

'Dat ze daardoor wat minder lekker in hun vel zitten'

Volgens Ineke zijn vrouwen daarnaast vaker slachtoffer van seksueel geweld. "Misschien dat lesbiennes door dit soort dingen minder goed in hun vel zitten. Daardoor lopen er wellicht meer huwelijken op de klippen." 

Ze benadrukt dat er onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaken van scheidingen in homohuwelijken.

Vrouwen trouwen vaker met elkaar dan mannen. Dat is logisch, zegt Ineke. "Bijna een op de vijf vrouwen voelt zich aangetrokken tot andere vrouwen. Er zijn voor vrouwen simpelweg meer potentiële partners om mee in het huwelijksbootje te stappen."

Het gaat ook heel vaak wel goed.

Tanja Ineke, voorzitter COC

Zo'n zestig procent van die verbintenissen houdt stand, zegt Ineke. "Het gaat dus ook heel vaak wel goed. Dat is volgens COC Nederland genoeg reden voor een feestje."

"Nederland was vijftien jaar geleden het eerste land ter wereld waar het huwelijk voor paren van gelijk geslacht werd toegestaan. Sindsdien zijn er twintig landen gevolgd. Dat is gewoon hartstikke mooi."

Op 1 april 2001 werd het eerste homohuwelijk gesloten in Nederland

STER reclame