Goldschmeding Foundation neemt liefde als uitgangspunt
Steeds meer vermogende particulieren stellen een deel van hun vermogen beschikbaar voor maatschappelijke doelen. Dat zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt. "Er is heel veel geld in Nederland en blijkbaar vinden steeds meer vermogenden het belangrijk om daar iets zinvols mee te doen."
Schuyt maakt de opmerking bij de oprichting van een nieuw fonds: de Goldschmeding Foundation van de 82-jarige miljardair Frits Goldschmeding. Hoeveel geld er in het fonds zit, is niet bekendgemaakt. Maar om het geld zou het ook niet moeten gaan, is de filosofie van de nieuwe stichting.
Betere wereld
"De Goldschmeding Foundation wil bijdragen aan een betere wereld", zegt Piero Overmars, voorzitter van de stichting. "Wij willen projecten ondersteunen die liefde en het belang van de ander als uitgangspunt nemen. Op die manier kun je tot betere besluiten komen."
Het sluit aan bij eerdere opmerkingen van Frits Goldschmeding. De oprichter van uitzendconcern Randstad, die zelf niet aanwezig was bij de presentatie, vindt dat het tegenwoordig veel te vaak alleen om geld draait. In zijn opvatting is de economie meer dan de markt, winstbejag en eigen belang. Met zijn stichting wil hij graag aandacht vragen voor andere waarden.
Eén van die projecten gaat over het economieonderwijs. Onder leiding van professor Lans Bovenberg wordt aan een nieuwe lesmethode gewerkt. "Economie moet in eerste instantie niet gaan over geld verdienen, maar over iets ondernemen met andere mensen", licht Piero Overmars toe. "Waarbij de belangen van iedereen worden gediend. Als gevolg daarvan verdien je dan geld."
Volgens Schuyt is het niet zo dat vermogenden in het gat springen dat de overheid achterlaat. "Nee, dat zijn twee werelden. Filantropie is iets extra's. Als je vindt dat de overheid zaken laat liggen, kun je gaan stemmen. Maar naast de politiek hoort het in een democratie ook zo te zijn dat burgers idealen nastreven."