NOS Nieuws

Tweede Kamer: vanaf 2025 alleen nog duurzame auto's

'Het lijkt mij gek om dit plan uitgewerkt te krijgen'

De Tweede Kamer wil dat vanaf 2025 alle nieuwe auto's duurzaam zijn. Er mogen dan geen nieuwe benzine- of dieselauto's meer verkocht worden. Een Kamermeerderheid heeft vandaag voor een PvdA-motie gestemd, waarin het kabinet gevraagd wordt met een voorstel hiervoor te komen. De VVD is faliekant tegen het plan.

Eerder deze maand lanceerde de PvdA al een plan om binnen veertien jaar de verkoop van benzine- en dieselauto's te verbieden. De motie kreeg de steun van D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD, SP, Kuzu/Öztürk, Klein en Houwers.

Verder kijken

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt het PvdA-plan onrealistisch. Volgens hem doorkruist de motie de afspraken die uit het Energieakkoord. "Het lijkt mij gek om dit plan uitgewerkt te krijgen. Volgens mij moeten we dan het Energieakkoord opzeggen."

Volgens PvdA-leider Samsom is het voorstel haalbaar, omdat de technologie snel beter worden en andere landen Nederland al voor gaan. De PvdA-leider vindt ook niet dat het niets met het Energieakkoord te maken heeft. "Dat akkoord loopt tot 2023, wij zijn vrij in wat we daarna doen. Wij zijn ambitieus, misschien zijn andere partijen dat minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl