Een agent op het dak tijdens de zoektocht in Vorst naar terreurverdachten AFP
NOS Nieuws Buitenland Politiek Aangepast

Nederland vond noemen FBI bij Belgen niet nodig

De Nederlandse politie heeft informatie van de FBI over de broers Bakraoui besproken met de Belgische politie, maar er niet bijverteld dat die informatie van de FBI kwam. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens het ministerie was het niet nodig de bron van de informatie te noemen, omdat deze van oorsprong afkomstig was uit België.     

De Nederlandse politie hoorde zes dagen voor de aanslagen in Brussel van de FBI dat de broers Bakraoui in België werden gezocht voor crimineel gedrag en jihadisme. Een dag later sprak een politie-functionaris daarover met de Belgen. Hij vroeg onder meer of de broers inderdaad werden gezocht, en de Belgen bevestigden dat.    

Er ontstond vanmiddag verwarring over wat er precies besproken was. België ontkende dat er FBI-informatie gedeeld was, zoals minister Van der Steur aan de Tweede Kamer had gemeld. De Belgische politie zei wel dat tijdens het bezoek informatie was verstrekt over de politie-actie in Vorst van twee dagen eerder in de zoektocht naar terreurverdachten.

Van der Steur: FBI tipte Nederland over broers

De broers bliezen zichzelf op 22 maart op bij de terreuraanslagen in Brussel. Een van de broers werd vorig jaar door Turkije naar Nederland uitgewezen. Nederland vertelde daarover niets aan België, volgens Van der Steur omdat niet duidelijk was dat hij gevaarlijk was. Van der Steur vindt dat Nederland niets te verwijten valt. De Tweede Kamer debatteert daar vanavond over.

STER reclame