Oekraïense activisten voeren actie bij de Nederlandse ambassade in Kiev
NOS Nieuws

Veruit meeste Oekraïners willen dat Nederlanders voor stemmen

Bijna driekwart van de Oekraïners wil dat Nederland volgende week voor het associatieverdrag met Oekraïne stemt. Uit een peiling door het onderzoeksbureau GfK blijkt dat 72 procent hoopt dat de voor-stemmers in de meerderheid zullen zijn.

13 procent van de ondervraagden zegt te hopen dat Nederland tegen het verdrag gaat stemmen. De overige 15 procent weet het niet of vindt het te moeilijk om te zeggen.

Strijd tegen corruptie

Een meerderheid van de Oekraïners (55 procent) denkt dat het associatieverdrag met de EU helpt in de strijd tegen corruptie in het land. Het associatieverdrag als geheel, dat in 2014 door de EU en Oekraïne werd ondertekend, wordt door 64 procent van de Oekraïners als een goede zet beschouwd.

De steun voor het verdrag is het grootste in het westen van Oekraïne. Daar is ruim 80 procent voor. Onder de inwoners van het zuiden en oosten is dat aanzienlijk minder. Daar steunt 45 procent het verdrag. Dat is nog steeds meer dan de 39 procent die ertegen is.

Voor de enquête werden 800 Oekraïners telefonisch ondervraagd. In Oekraïne wonen ruim 44,5 miljoen mensen. Volgens het onderzoeksbureau is bij de selectie van de deelnemers rekening gehouden met leeftijd, geslacht, de grootte van de woonplaats en de regio waar de respondent vandaan komt.

De ondervraagden komen uit alle delen van Oekraïne, met uitzondering van de gebieden die niet worden bestuurd door de Oekraïense regering. Dat zijn het schiereiland de Krim en de regio's rond de oostelijke steden Donetsk en Loegansk.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de International Renaissance Foundation, die deels gefinancierd wordt door de Amerikaanse miljardair George Soros.

De cijfers geven een heel ander beeld dan de peilingen in Nederland. Uit een onderzoek van I&O Research blijkt dat 33 procent van de Nederlanders van plan is om voor het associatieverdrag te stemmen. Een peiling van Direct Research wijst uit dat 35 procent voor zou stemmen.

Voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl