ANP
NOS Nieuws

Eerste groep damherten in Waterleidingduinen afgeschoten

Zo'n zeventig damherten zijn de afgelopen twee weken doodgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op dit moment lopen er zo'n 3000 damherten in het gebied. Over vijf jaar moeten dat er door afschot nog maar 800 zijn.

Het afschieten van de dieren ligt vanaf vandaag tijdelijk weer stil. De komende dagen worden de herten geteld en per 1 april is het afschieten verboden omdat dan het kalverseizoen begint. Na de bronst, in november, gaan de jagers weer op pad.

Jonge dieren

De afgelopen weken zijn vooral jonge dieren doodgeschoten: kalfjes die afgelopen zomer zijn geboren en een paar eenjarige mannetjes. Omdat pas in maart met het schieten van de herten is begonnen waren de hindes al hoogzwanger. In het najaar zullen ze wel geschoten worden, omdat zij weer verantwoordelijk zijn voor nieuwe kalfjes.

Eerste groep damherten in Waterleidingduinen afgeschoten

Het vlees van de geschoten dieren wordt overgebracht naar een wild-groothandel in Amsterdam. Het grootste deel ervan gaat uiteindelijk naar restaurants, maar 20 procent wordt verspreid onder de voedselbanken in de hoofdstad. Ook gaat een klein deel van het vlees naar poeliers in de omgeving van de Waterleidingduinen.

Overlast voor omgeving

Met het afschieten van de dieren wil de gemeente Amsterdam, de eigenaar van het gebied, de overlast voor de omgeving beperken en de schade aan de natuur verminderen. Nu ontsnappen regelmatig groepen herten uit het gebied en lopen ze rond in bijvoorbeeld de straten van Zandvoort. Ook het dierenwelzijn zou door het schieten van de dieren moeten verbeteren. Nu leven heel veel damherten op een relatief kleine oppervlakte.

Aan het besluit tot afschiet van de damherten gingen lange procedures vooraf. Uiteindelijk werd door de provincie Noord-Holland op 9 februari een ontheffing afgegeven. Half maart is met het afschieten van de herten begonnen. Dat wordt gedaan door boswachters van Waternet, de beheerder van het gebied. Zij kennen de Waterleidingduinen goed en weten waar bezoekers worden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl