Een leus tegen wapens in Colombia
NOS Nieuws

Colombia arresteert moordende legergeneraal

In Colombia is een legergeneraal gearresteerd die jaren geleden meedeed aan het doden van burgers. Het ging volgens het leger om guerrillastrijders die in de strijd waren omgekomen, maar in werkelijkheid waren het onschuldige burgers. Generaal Henry Torres is de hoogste militair die voor deze misdaden is vastgezet.

Torres, die nu een administratieve baan in het leger heeft, gaf zichzelf aan meteen nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

Tussen 2002 en 2008 werd het land opgeschrikt door een reeks moorden op willekeurige burgers, vaak verstandelijk gehandicapten die door militairen werden meegelokt met allerlei beloftes. De onschuldige slachtoffers kwamen bekend te staan als de ‘falsos positivos’. Zij bleken door het leger te zijn geëxecuteerd in een poging het ‘doden-quotum’ te halen.

Lijken in uniform

Militairen kregen bonussen en vakantiedagen als ze een bepaald aantal rebellen, bijvoorbeeld van de FARC, in de strijd hadden gedood. Meer dan 4000 onschuldige Colombianen werden op die manier om het leven gebracht. Vaak werden de slachtoffers na hun dood in guerrilla-uniformen gestoken.

Torres leidde een militaire eenheid die in elk geval in de oostelijke staat Casanare in 2007 een vader en zoon doodschoot en voorwendde dat ze guerrilla-strijders waren.

De hoofdaanklager in Colombia wil ook de gepensioneerde generaal Mario Montoya arresteren. Hij had een nauwe band met de vroegere president Uribe, die het leger leidde toen het 'falsos positivos'-schandaal uitbrak. Tot nu toe zijn alleen militairen met lagere rangen veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl