Een betoging in Marokko vorig jaar voor homorechten AFP

In Marokko is een video opgedoken waarop te zien is hoe twee mannen zwaar worden mishandeld. De mannen zouden homoseksueel zijn. In de video is te zien hoe de naakte en bebloede mannen worden geschopt en geslagen. Het voorval zou hebben plaatsgevonden in een appartement in Beni Mellal, ruim 200 kilometer ten zuidoosten van Casablanca.

Volgens de Marokkaanse actiegroep M.A.L.I. die opkomt voor de individuele mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land, is een van de twee slachtoffers gearresteerd. Het tweede slachtoffer zou op de vlucht geslagen zijn. Homoseksuele handelingen zijn bij wet verboden in Marokko. De mannen hangt een straf van maximaal drie jaar cel boven het hoofd. 

Recht in eigen hand

Het is niet de eerste keer dat er geweld wordt gebruikt tegen homoseksuelen in Marokko. In juni vorig jaar werd een man in Fes belaagd toen hij in een jurk over straat ging. Ook hij werd gearresteerd, volgens de autoriteiten ter bescherming van het slachtoffer. Het incident leidde tot grote verontwaardiging in Marokko. Uiteindelijk werden toen de belagers opgepakt.

De Marokkaanse minister-president Abdelilah Benkirane liet weten dat mensen die het recht in eigen hand nemen zwaar zullen worden gestraft. Desondanks zijn voor zover bekend de daders uit Beni Mellal nog niet aangehouden. 

PvdA-Kamerlid Marcouch gaat naar aanleiding van de mishandeling Kamervragen stellen. "Nederland heeft internationaal een verantwoordelijkheid als het gaat om LHBT. De Marokkaanse overheid moet veel meer doen om homo's te beschermen, stoppen met criminaliseren en proactief uitdragen dat je van homo's afblijft. Onze minister moet Marokko daarop aanspreken, zeker als voorzitter van de EU."

De video is hier te zien. (Let op, schokkende beelden.)

STER reclame