NOS Nieuws

ME-charges op Beursplein in Brussel

 • Reuters
  Extreemrechtse hooligans in Brussel schreeuwen leuzen tegen IS en tegen migratie
 • AFP
  De ME houdt de betogers in de gaten.
 • NOS / Joris van Poppel
  De ME voert charges uit, nadat enkele honderden extreemrechtse hooligans naar het Beursplein waren gekomen
 • Joris van Poppel/NOS
  Trucks bij Beursplein Brussel
 • NOS / Joris van Poppel
 • NOS / Joris van Poppel
 • ME voert charges uit tegen hooligans

Op het Beursplein in Brussel is de politie in actie gekomen nadat een groep van enkele honderden extreem-rechtse hooligans naar het plein was toegekomen en onder andere leuzen scandeerde tegen IS en tegen asielzoekers.

De politie en de ME hebben twee waterkanonnen ingezet en voerden charges uit om het plein leeg te maken. De hooligans zijn van het plein afgejaagd en richting het station gedreven. De politie heeft enkele relschoppers gearresteerd. Inmiddels is het plein weer vrijgegeven.

Eerder vandaag hadden honderden mensen zich verzameld op het plein om de aanslagen van dinsdag te herdenken. De samenkomst begon vredig, maar de sfeer sloeg om toen de hooligans arriveerden.

De spanning tussen de hooligans en de mensen die eerder al naar het plein kwamen om te herdenken, liep snel op. "Ze schelden elkaar uit en er wordt met onder andere blikjes bier gegooid", aldus correspondent Joris van Poppel.

Opstootjes tijdens protest Brussel: ME grijpt in

Gisteren werd de Mars tegen de Angst op verzoek van de autoriteiten afgelast omdat er niet voldoende politiemensen konden worden vrijgemaakt om de manifestatie te beschermen. De politie heeft de handen al vol aan de terreurbestrijding.

Zeer ongepast

Volgens Belgische media kwamen de hooligans bij elkaar in de Brusselse gemeente Vilvoorde om daar de trein te nemen naar het Beursplein. De burgemeester van die stad was op de hoogte van de plannen, maar besloot om niet in te grijpen. "Dat zou de onrust alleen maar hebben vergroot", schrijft De Morgen.

Knack.be schrijft dat de burgemeester van Brussel verontwaardigd is over de gang van zaken: "We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen. Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen", zegt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel.

Premier Michel heeft ook verontrust gereageerd op de ongeregeldheden. "Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem."

De grootste partijen in België hebben een gezamenlijk verklaring opgesteld waarin ze de onrust op het Beursplein veroordelen. Alleen de rechtse partij N-VA heeft die niet ondertekend. De verklaring van partijvoorzitter Bart de Wever daarvoor is dat hij de relschoppers geen aandacht wil geven.

Nog een mars geannuleerd

Morgenmiddag zou er weer een Mars tegen de Angst georganiseerd worden, dit keer bij het Atomium in Brussel. De organisatie heeft ook deze bijeenkomst afgeblazen, omdat er niet voldoende politiemensen beschikbaar zijn en omdat het vanmiddag zo onrustig was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl