NOS Sport

Alberda: dit blijft een team om trots op te zijn

Alberda: voortborduren op de goede resultaten

Uiteraard was Joop Alberda, technisch directeur bij zwembond KNZB, aandachtig toeschouwer bij de verrichtingen van de waterpolovrouwen op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. Van nabij zag hij hoe Oranje in het allesbeslissende duel kopje-onder ging tegen Spanje (7-10) en een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro verspeelde.

Een hard gelag voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga, begreep de voormalig volleybaltrainer. En ook het zelfverwijt kon Alberda plaatsen. "Na de tweede plaatsen op de EK's en WK stonden alle signalen op groen om Rio te halen. En dan loop je tegen een geweldige zeperd aan in een wedstrijd, waarin je niet in je spel bent geweest. En dan is het inderdaad het beste om eerst naar jezelf te kijken."

Dagmar Genee (l) en Vivian Sevenich na de wedstrijd tegen Spanje

Nederland is de afgelopen jaren aangehaakt bij de wereldtop, maar heeft dat tot driemaal toe niet weten te bekronen met een titel. En dat spookte wellicht ook in Gouda - op opnieuw een 'moment suprême' - door de koppies. "Dat zou kunnen. Arno Havenga moet dat met zijn staf maar eens goed analyseren."

"Ik heb zelf ook vaak meegemaakt hoe moeilijk het dan is om door zo'n plafond te komen. Finales halen is al een bijzondere kunst, maar finales winnen is een totaal ander vak. Daar heb je tijd voor nodig", beseft de man die in 1996 als coach olympisch goud veroverde met de volleybalmannen.

Alberda richt blik al op Spelen in Tokio

"De Olympische Spelen zijn natuurlijk het belangrijkst en die hebben we nu niet gehaald. Maar dit blijft een team om trots op te zijn. Ze hebben goede resultaten behaald en daar moeten we op voortborduren. Zeker omdat er nog een jonge lichting aankomt die ook veelbelovend is. En dat betekent voor de KNZB dat wij nu niet stoppen met dit team."

Alberda gaat er daarbij gemakshalve van uit dat ook alle internationals door willen gaan. Maar dat is nog even de vraag. "Ik kan mij voorstellen dat er nu een aantal speelsters zijn die gaan kijken: kan ik deze investering wel weer doen? Ik zou ze willen adviseren: neem niet te snel beslissingen, zorg ervoor dat je zuinig bent op je geschiedenis. Juist déze ervaring is cruciaal. Als je door één nederlaag de hele kar de andere kant op laat lopen, breng je Tokio direct in gevaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl