Een Ierse man bekijkt het monument voor de Paasopstand
NOS Nieuws

Ierland herdenkt Paasopstand

In Ierland wordt dit weekend de Paasopstand van 1916 herdacht. De mislukte aanval op de Britse machthebbers op het eiland wordt gezien als de opmaat naar de Ierse onafhankelijkheid.

De herdenking wordt de grootste Ierse viering ooit genoemd. Er worden vandaag kransen gelegd bij het voormalige hoofdkwartier van de rebellen in Dublin, voorafgegaan door een grote parade door de stad.

Ierse rebellen openden op Paasmaandag de aanval op symbolen van de Britse macht. Zo werd het hoofdkantoor van de posterijen het brandpunt van de strijd.

  • National Library of Ireland
    Verwoesting in Dublin na de opstand
  • National Library of Ireland
    Dezelfde plek in Dublin, enkele jaren eerder
  • National Library of Ireland
    Meer verwoesting in Dublin
  • National Library of Ireland
    Ierse rebellen. Con Colbert (zittend, rechts) werd geëxecuteerd na de opstand
  • National Library of Ireland
    Een auto wordt doorzocht tijdens de opstand

Omdat de aandacht van Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de strijd tegen Duitsland lag, werd het land totaal overvallen door het geweld. Er werden snel hulptroepen naar Dublin gestuurd, maar toch wisten de rebellen de aanvallen zes dagen lang af te slaan.

Uiteindelijk kwamen er zo'n 450 mensen om het leven en vielen er 2500 gewonden. Grote delen van Dublin lagen in puin. De Britten executeerden later nog eens zestien leiders van de opstand.

Door de opstand groeide het nationaal besef van de Ieren. Binnen een decennium kreeg het eiland meer zelfbeschikking, al zou het nog tot 1949 duren totdat de Ierse Republiek werd opgericht. Het noorden van het eiland valt nog altijd onder Brits gezag.

Dit is een tijd om terug te kijken op onze gezamenlijke - en soms pijnlijke geschiedenis - en dankbaarheid te tonen voor onze vriendschap als gelijken vandaag.

Onderminister Lidington van Groot-Brittannië

De Ierse regering benadrukt dat bij de ceremonies vandaag alle betrokkenen worden herdacht, niet alleen de Ierse slachtoffers. De Britse regering is daar blij mee en noemt het een "tijd om terug te kijken over onze gezamenlijke - en soms pijnlijke geschiedenis - en dankbaarheid te tonen voor onze vriendschap als gelijken vandaag".

De Noord-Ierse premier Arlene Foster heeft echter laten weten dat ze niet zal komen, omdat "een bijzonder gewelddadige aanval op de staat" wordt herdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl