NOS Nieuws

Vluchtelingen proberen het nu via Albanië: ik doe alles om weg te komen

Een week geleden sloten Europa en Turkije een akkoord om de vluchtelingenstroom in te dammen. De vluchtelingen die voor gesloten grenzen staan in Griekenland gaan nu op zoek naar alternatieve routes, om alsnog Noord- en West-Europa te bereiken. Bijvoorbeeld via Albanië.

Verslaggever Lex Runderkamp is het grensgebied bij het plaatsje Konitsa. Vluchtelingen proberen daar te voet de grens over te steken. Vaak proberen ze het zonder hulp van smokkelaars. Want, zegt de Syriër Mohammed, "we vertrouwen liever op onszelf dan op een smokkelaar." Langs de Albanese grens is inmiddels een klein tentenkamp ontstaan waar vluchtelingen die van de Griekse eilanden komen zich voorbereiden op een doorreis.

Hoe ze verder komen maakt de vluchtelingen niet uit. "Ik doe alles om weg te komen, want mijn kinderen en ik sterven hier."

Nieuwe vluchtelingenroute via Albanië: we doen alles om weg te komen

Volgens Runderkamp is het een bergachtig gebied. Op dit moment schat hij dat tussen de vier- en vijfduizend vluchtelingen het gebied verkennen, op zoek naar een plek om over te steken. "Ze willen naar de Albanese kust en ze hopen dat ze daar in speedboten kunnen oversteken naar Italië."

Volgens Runderkamp is het zo goed als onmogelijk om de grens tussen Griekenland en Albanië af te sluiten. "Je kunt hier niet zomaar hekken neerzetten. En bovendien, dit is een gebied waar al eeuwenlang smokkelroutes bestaan. Je kunt hier gewoon doorlopen. Zelf ben ik ook al een paar keer Albanië binnengelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl