Wie is Mark de J. en hoe kwam hij in contact met Everink?
Mark de J., de coach van tennisser Robin Haase, zit in ieder geval nog twee weken vast als verdachte van de moord op Koen Everink. Maar wie is De J. precies en hoe kwam hij in contact met de vermoorde zakenman?
In december van 2014 verraste Haase de tenniswereld door bekend te maken dat hij zijn leeftijdsgenoot Mark de J., met wie hij regelmatig samen trainde, had aangesteld als nieuwe coach.
De aanstelling leidde tot de nodige gefronste wenkbrauwen, met name vanwege diens leeftijd en gebrek aan ervaring. Was De J., die in het tenniscircuit bekendstaat als een introverte en bescheiden jongen, wel de aangewezen persoon om de loopbaan van Haase nieuw leven in te blazen?
Generatiegenoot
De 29-jarige De J. is een generatiegenoot van Haase. Net als Haase probeerde hij in zijn jeugdjaren een doorbraak als professional te realiseren, maar hij zag in dat een leven als prof niet voor hem was weggelegd. Verder dan de 1.040ste plaats op de wereldranglijst kwam De J. niet.
Hij besloot tennisles te gaan geven in de regio Den Haag en verdiende zijn brood enkele jaren met het spelen van toernooien voor de nationale ranglijst. Die schreef hij - voordat hij zo'n 30 tot 35 weken per jaar met Haase de wereld ging rondreizen - met grote regelmaat op zijn naam.
In 2012 werd De J., die met speelsterkte categorie 1 tot de beste spelers van het land behoort, in Amstelveen Nederlands kampioen bij de senioren. Eind 2015 deed hij nog mee aan de NK in Rotterdam, waar hij in drie sets verloor van Matwé Middelkoop.
Haase was op het moment van het aangaan van de samenwerking met De J. al bevriend met Everink, die geregeld opdook bij grand slams en kleinere toernooien. Everink was niet alleen toeschouwer, maar verscheen ook geregeld op de trainingsbaan. Niet alleen bij Haase, maar ook bij andere Nederlandse spelers, zoals Igor Sijsling, was hij nadrukkelijk aanwezig.
Everink was in januari dit jaar bij de Australian Open present tijdens een training van Haase en Novak Djokovic. Everink schudde de hand van en maakte een praatje met de nummer een van de wereld en diens coach Boris Becker.
Samen met onder anderen De J. en de andere Nederlandse tennissers was er sprake van een hecht clubje. Er werd samen gegeten, getraind en het was een publiek geheim dat er ook regelmatig werd aangeschoven aan de pokertafels.
Manusje-van-alles
Everink noemde zichzelf een manusje-van-alles en trad voor Haase, wanneer hij aanwezig was, op als loopjongen en sfeermaker. Hij deed allerlei klusjes, van het wegbrengen van rackets naar de bespanner tot het vastleggen van trainingsbanen.
Met de coaching van Haase, die altijd heeft tegengesproken dat Everink hem financieel ondersteunde, hield hij zich niet bezig. Everink beschouwde het meereizen met de tennissers naar eigen zeggen als therapie. Fysiek en mentaal had de mishandeling door Badr Hari zijn sporen nagelaten en hij was graag weg uit Nederland.
Everink en De J. raakten door hun ontmoetingen op de tennisbaan bevriend met elkaar. Op de avond van de moord, 3 maart jongstleden, keken zij samen naar de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en AZ.
Na de dood van Everink meldde De J. zich bij de politie als getuige. Hij gaf aan dat hij rond het huis verdachte personen had gezien, maar bij die verklaring had de recherche bedenkingen. De telefoon van De J. werd ingenomen voor onderzoek, maar hij mocht wel met Haase afreizen naar de Verenigde Staten. Bij terugkomst uit Miami werd hij gearresteerd.