Kinderombudsman Marc Dullaert

Kinderombudsman: ophef rondom mijn vertrek was onnodig en onhandig

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

De commotie rondom zijn gedwongen vertrek noemt Kinderombudsman Marc Dullaert “onnodig en onhandig”. Hij maakt zich vooral zorgen over de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman in de toekomst, zegt hij in een afscheidsinterview met de NOS en Nieuwsuur.

“Als Kinderombudsman ben ik onafhankelijk, en toch ben ik wel afhankelijk van de Nationale Ombudsman voor mijn voordracht en herbenoeming. Dat is een weeffout in de wet waarover een goede discussie moet komen bij de evaluatie van de wet komende zomer.”

Dullaert: goede discussie over weeffout

Het is voor het eerst dat Dullaert publiekelijk reageert op zijn vertrek en de ophef daaromtrent. Hij moet per 1 april vertrekken omdat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zijn termijn niet wil verlengen. Van Zutphen zegt dat hij zijn eigen team wil samenstellen en het instituut De Ombudsman wil reorganiseren.

Dullaerts gedwongen vertrek leidde tot veel media-aandacht. Meer dan 40.000 mensen tekenden de petitie 'Dullaert moet blijven'. Kinderrechtenorganisaties gingen verhaal halen toen er een organisatiestuk uitlekte van Van Zutphen waarin stond dat de Kinderombudsman meer intern gericht moest zijn en Van Zutphen het gezicht naar buiten zou worden.

Hulpsinterklaas

Dat hij nu moet vertrekken omdat de Nationale Ombudsman dat wil, baart Dullaert zorgen over de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman in de toekomst. “Ik heb nu twee petten. Als Kinderombudsman, met een eigen mandaat. De tweede pet is dat ik de plaatsvervanger ben voor de Ombudsman, een soort hulpsinterklaas. Die functie heb ik alleen nooit vervuld.”

“Ik ben gelijk aan de Ombudsman, maar binnen de organisatie van de Ombudsman ben ik ondergeschikt. Dat schuurt. Ik ben ook voorzitter van 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen. In de meeste van die landen wordt de Kinderombudsman rechtstreeks benoemd door het parlement. Maar hier in Nederland is voor een typisch poldermodel gekozen. Vlees noch vis. Ik denk: of het is vlees, of het is vis.”

Het is onzeker of en wanneer er een opvolger is voor Dullaert. Hij had Van Zutphen aangeboden om langer te blijven ter overbrugging, tot de nieuwe Kinderombudsman er is. Maar daar heeft hij geen antwoord op gehad. “Ik heb nu geen tijd voor inwerken. Ik ben te allen tijde bereid mijn opvolger te helpen. Ik kan mijn dossiers niet zomaar uit mijn handen laten vallen.”

Campagne 'Stop geweld tegen kinderen'

Hij was graag nog een termijn gebleven. In ieder geval om zijn voorzitterschap van de Europese Kinderombudsmannen af te maken. "Ik voel me een racewagen die binnen 10 meter tot stilstand moet komen. Dat is moeilijk voor mij, want het gaat vaak om heel moeilijke dossiers. Het is belangrijk dat het werk doorgaat voor die kinderen die nu in de knel zitten."

Dullaert gaat na zijn vertrek nog steeds aan de slag met kinderrechten. De komende maanden werkt hij aan het opzetten van een internationale campagne van de Verenigde Naties, over geweld tegen kinderen.

Lees hier het hele afscheidsinterview met Dullaert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl