'Consument wil meer betalen voor duurzaam ei'
Volgens schattingen eten Nederlanders dit paasweekend twee eieren per persoon, goed voor 32 miljoen eieren. Steeds vaker zijn dat vrije uitloop- en biologische eieren, blijkt uit onderzoek van ABN Amro.
De bank verwacht dat deze duurzame eieren de komende twee jaar hun marktaandeel fors vergroten met respectievelijk 5 en 7 procent. "Scharreleieren vinden we eigenlijk niet meer genoeg. Vrije uitloop- en biologische eieren staan in dierenwelzijn weer een tree hoger", zegt ABN Amro-analist Frank Rijkers.
De aanpassingen leiden voor de boer tot een hogere kostprijs. ABN Amro denkt dat een prijsstijging van ruim 20 procent per ei nodig is om die kostenstijging te compenseren.
"De consument is zeker bereid dat te betalen", zegt boer Bart Holtrop uit het Friese Rotstergaast. "Je moet je als boer dan wel kunnen onderscheiden: met een verhaal, met je product, met je idee. Dat moet je uitdragen. Dan weten mensen ook precies waar ze voor kiezen. Als ze niet weten of een ei van boer A of boer B is, ja, dan kiezen ze voor de goedkoopste eieren."
Holtrop heeft 750 kippen die alle ruimte hebben buiten. Ze wonen in - zoals hij het noemt - 'een kipcaravan'. "Regelmatig verzetten we dit mobiele hok naar de plek waar de koeien een aantal dagen geleden hebben gegraasd. De achtergelaten mest van de koeien zit vol met eitjes en larven van insecten. Kippen zijn hier gek op. Dat is zo'n bijzondere vorm van eiwit, dat die kippen daar ontzettend lekkere eieren van maken."
De productie van zo'n 700 eieren per dag verkoopt hij aan biologische winkels en restaurants in de buurt. Hij moet lachen om de vraag of er voor hem gouden tijden aankomen. "Wat ABN Amro voorspelt, doe ik al een jaar of drie."
"De term scharrelei zet veel consumenten op het verkeerde been", zegt Hanneke van Ormondt van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. "Deze term doet vermoeden dat kippen buiten scharrelen. Niets is minder waar. Het zijn eigenlijk schuureieren: de kippen leven met zijn negenen op een vierkante meter in een dichte stal."
Steeds meer mensen komen daar blijkbaar achter, gezien de toenemende populariteit van biologische- en vrije uitloopeieren. Analist Frank Rijkers: "Het blijft voorlopig een nichemarkt, maar de eiermarkt is - door het verbod op de legbatterij in 2012 - wel duidelijk in beweging; met een steeds grotere focus op dierenwelzijn."