NOS Nieuws

'De bommen zijn eenvoudig te maken maar zeer instabiel'

In Brussel heerst de afgelopen dagen een gespannen sfeer. Er zijn verschillende huiszoekingen, er worden mensen opgepakt en er worden explosieven gevonden. Explosieven-expert Ad van Riel heeft een bedrijf waar beveiligingspersoneel les krijgt in het detecteren van geïmproviseerde bommen.

"De bommen die zijn gebruikt bij de aanslagen in Brussel, zijn eenvoudig te maken, maar buitengewoon instabiel", zegt Van Riel in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Voor het maken van de bommen werd de springstof TATP gebruikt. "Waarschijnlijk per bom zo'n zes kilo. Dat is echt veel."

Die mannen moet je echt geen schouderklopje geven want als je dan de TATP raakt ga je samen de lucht in.

Bomexpter Ad van Riel

"TATP kan zo instabiel zijn dat het onmiddellijk ontploft als je het aanraakt of laat vallen", zegt Van Riel. "Die mannen moet je echt geen schouderklopje geven want als je dan de TATP raakt ga je samen de lucht in."

Pannenkoekenmix

Om met het spul te werken, moet je dus goed weten wat je doet. Normaal gesproken wordt de springstof ongeveer een uur voor gebruik gemaakt. "Een beetje zoals pannenkoekenmix. Je maakt nu vast je pannenkoekenmix en dan heb je straks pannenkoeken."

Daarna wordt de springstof verpakt in plastic omdat het anders te snel uitdroogt, maar ook om de stank te verbergen. "Het heeft een enorm penetrante azijnachtige lucht."

'Overdreven veel parfum'

In het huis waar de Brusselse zelfmoordterroristen verbleven is veel TATP gevonden en materialen om het te maken. Volgens Van Riel is het daar mogelijk expres achtergelaten.

"Naarmate de tijd vordert wordt dat spul absoluut instabiel en explodeert het zonder dat je daar verder nog iets aan hoeft te doen. Dus de diensten die zo'n appartement binnenkomen, moeten heel goed oppassen."

Uit het gedrag van mensen kun je vaak ook al veel opmaken vindt Van Riel. "Bijvoorbeeld de lucht die mensen hebben. Hebben ze overdreven veel parfum op, dan zijn ze iets aan het camoufleren. Ook het omzichtig omgaan met bagage of materialen die ze bij zich hebben kan betekenen dat er TATP in zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl