Bloemen bij het getroffen metrostation in Brussel
NOS Nieuws

Arrestaties in Duitsland in verband met Brussel

In Duitsland zijn deze week twee mannen aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Brussel. De arrestaties zijn verricht in Giessen en Düsseldorf.

De man die donderdag in Düsseldorf is gearresteerd zou Samir E. zijn. Hij zat op dezelfde vlucht vanuit Turkije naar Amsterdam als Ibrahim el-Bakraoui, de terrorist die een zelfmoordaanslag pleegde op het vliegveld in Brussel.

Het is nog niet duidelijk of E. en Bakraoui elkaar kenden of toevallig in hetzelfde vliegtuig zaten. Gisteren werd al bekend dat er op dezelfde vlucht ook een Duitser zat die Turkije werd uitgezet.

Sms'jes

Woensdag werd in Giessen, zo'n 60 kilometer ten noorden van Frankfurt, een andere verdachte aangehouden. Het gaat om een 28-jarige Marokkaan. Op zijn telefoon stonden twee ontvangen sms'jes die enkele minuten voor de aanslag op metrostation Maalbeek binnen waren gekomen.

In het eerste sms'je stond de naam Khalid el-Bakraoui. In het tweede bericht, dat om 9.08 uur binnenkwam stond alleen 'fin'. In het Frans betekent dat einde. Khalid el-Bakraoui blies zichzelf om 9.11 uur op in het metrostation in Brussel.

De man werd bij een routinecontrole op het station in Giessen aangehouden. Uit de controle bleek dat hij een inreisverbod had voor het Schengengebied, en dat hij in Italië en Duitsland gezocht werd door justitie. In 2014 had hij zonder succes asiel aangevraagd in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl