De gereconstrueerde cockpit van de MH17 ANP

In een brief aan de vader van MH17-slachtoffer Quinn Schansman belooft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat de VS alles zal blijven doen om het recht zijn loop te laten hebben. Maar Kerry gaat niet in op het verzoek om satellietbeelden van 17 juli 2014 ter beschikking ter stellen aan de internationale onderzoeksteams. Quinn (18) was de enige inzittende die ook een Amerikaans paspoort had.

Vader Thomas Schansman had begin januari een brief geschreven aan John Kerry, omdat deze meerdere keren had verklaard dat de Verenigde Staten beschikken over beelden waaruit onomstotelijk blijkt dat de raket is afgeschoten vanuit separatistengebied. Kerry herhaalt dat standpunt ook nu: "Vlucht MH17 is neergeschoten door een grond-lucht BUK-raket, afgevuurd vanuit door separatisten gecontroleerd gebied in oostelijk Oekraïne". Over de satellietbeelden schrijft hij niets.

Kerry betuigt in de brief zijn medeleven en zegt hij dat hij het op prijs stelt dat Schansman hem geschreven heeft "na een tweede Kerst zonder Quinn en zonder gerechtigheid".

Poetin

Thomas Schansman is teleurgesteld dat Kerry niets zegt over de satellietbeelden, maar hij is blij met de herbevestiging dat de schuldigen onder de separatisten moeten worden gezocht.

Schansman heeft meer dan twee maanden moeten wachten op het antwoord van minister Kerry. "Maar de Amerikanen hebben nu tenminste iets laten horen. Poetin liet het doen door de directeur van de luchtvaartdienst. Van Oekraïne hebben we nog helemaal niks gehoord", aldus Schansman.

STER reclame