ANP
NOS Voetbal

Column Van Basten: Cruijff was mijn idool

"Johan is vroeger altijd mijn idool geweest. Tussen mijn zevende en tiende keek ik 's avonds op de bank naar de Europa Cup-wedstrijden van het grote Ajax. Ruud Krol, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Johan Cruijff…" Dat schrijft Marco van Basten vandaag in een column in de extra editie van Voetbal International.

"Ze wonnen drie van die bekers achter elkaar, het was geweldig om te zien. Cruijff bleef mijn aandacht trekken. Los van het feit dat die ploeg gewoon heel erg goed was, vond ik Johan ook een mooie, elegante voetballer."

Heel moeilijk

De huidige assistent-trainer van Oranje is ontdaan door het trieste nieuws. "Doodgaan is een vreemd fenomeen. Eerst komt dat droevige nieuws tot je, daarna gaat links en rechts van je het leven weer verder. Maar in dit geval vond ik dat heel moeilijk. Ik ben als het ware echt even blijven staan in de tijd, het pakte me."

Zoals Cruijff één van de belangrijkste spelers van zijn generatie was, zo gold dat ruim een decennium later ook voor Marco van Basten. Van Basten herinnert zich de eerste ontmoeting met Cruijff nog goed. "Ik weet nog dat ik hem voor het eerst in de ogen keek. Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest. Hij liep de trap af, ik de trap op. Ik voelde erg de behoefte hem een hand te geven en te zeggen: onthoud mijn naam. Maar ik heb het niet gedaan. Ik denk dat ik toch te veel respect voor hem had."

Bij zijn debuut voor Ajax in 1982 kwam Van Basten als invaller in het veld voor Cruijff. Vijf jaar later, in 1987 maakte Van Basten de winnende treffer in de Europa Cup II-finale voor Ajax, dat destijds getraind werd door Cruijff.

Botsing

Beide voetbalgrootheden botsten ten tijde van de bestuurlijke revolutie bij Ajax. "Misschien was dat wel het moment waarop de leerling afstand neemt van zijn leraar, omdat hij zijn eigen visie heeft gevormd en daardoor ook zijn eigen weg kiest. Dat kwam Johan minder goed uit. Ik vond dat hij naar mij toe unfair en minder toegankelijk werd. Onze wegen gingen scheiden", schrijft Van Basten in VI.

"Hij is goed voor mij geweest, ik ben goed voor hem geweest. En zo kort na zijn dood realiseer ik me wat hij heeft betekend voor het voetbal, maar ook voor Nederland."

ANP
De geblesseerde Van Basten en Johan Cruijff trainen samen, enkele maanden voor het EK van 1988

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl