NOS Nieuws

'Hypotheek aanpassen onnodig duur'

Wie zijn hypotheek wil aanpassen, wordt door banken of andere hypotheekverstrekkers te snel naar een financieel adviseur doorgestuurd. De Consumentenbond waarschuwt in een artikel in de Geldgids dat adviseurs voor een aanpassing soms honderden euro's rekenen. Banken betwisten de lezing van de bond.

Bij grote aanpassingen vindt de Consumentenbond het geen probleem dat een adviseur wordt ingeschakeld, maar voor kleine aanpassingen, zoals het oversluiten naar een andere rente en het extra storten van geld in de spaarhypotheek, is het overbodig.

Opgedrongen

"Bij dit soort simpele handelingen is geen adviseur nodig, maar consumenten krijgen die wel opgedrongen", aldus Joyce Donat van de Consumentenbond in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij roepen de banken op om mensen niet voor ieder wissewasje naar een adviseur te sturen om zo de klanten op kosten te jagen."

De Vereniging Eigen Huis is kritisch over de oproep van de Consumentenbond. "We moeten oppassen dat mensen te licht gaan denken over wijzigingen in hun hypotheek", zegt Hans André de la Porte. "Ook op het oog simpele aanpassingen, kunnen flinke fiscale gevolgen hebben. Dat kun je zelf lang niet altijd overzien."

Een ander kritiekpunt van de Consumentenbond is dat consumenten de adviseur vaak al betalen bij het afsluiten van de hypotheek. "Het lijkt dan logisch dat de klant recht heeft op advies en hulp zolang de hypotheek of verzekering loopt", zegt de bond. "Helaas is dat maar beperkt het geval."

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Banken verlangen advies van hun eigen adviseurs terwijl andere hypotheekverstrekkers, zoals verzekeraars, doorverwijzen naar externe tussenpersonen. "Daar verdienen ze gewoon geld aan", verklaart Donat de reden van het doorverwijzen.

Het verschil in prijs tussen de hypotheekverstrekkers is groot, volgens de Consumentenbond. Bij SNS Bank kost het omzetten van de vorm van aflossen bijvoorbeeld 1995 euro, terwijl ABN Amro hier 150 euro voor rekent, zo laat de bond in een overzicht zien. Het oversluiten naar een lagere rente, wat nu veel gebeurt, is bij Rabobank gratis, terwijl dit bij ING 900 euro kost.

Ook administratiekosten

Rabobank en SNS Bank betwisten de bedragen die de Consumentenbond noemt in het artikel. Die bestaan vaak niet alleen uit advieskosten, maar ook uit administratiekosten, aldus woordvoerders van deze banken. Verder benadrukken ze dat toezichthouder AFM controleert of de gevraagde kosten redelijk zijn.

De Consumentenbond adviseert om bij het afsluiten van de hypotheek niet alleen op de rente te letten, maar ook op de kosten van eventuele aanpassingen. "Wees je er bewust van dat je niet voor alles advies nodig hebt. Je bent niet verplicht om dit te doen en kunt het dus gewoon weigeren", aldus Donat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl