ANP

Het overlijden van Johan Cruijff domineert vanaf het begin van de middag het nieuws met een stortvloed aan reacties en verhalen. Een overzicht in chronologische volgorde.

13.26 uur

Op de Twitterpagina van Cruijff wordt het overlijden van de legendarische voetballer gemeld.

13.32 uur

De oud-voetballer blaast in Barcelona rond 13.00 uur zijn laatste adem uit en nog geen half uur later staat dat al op alle voorpagina's. Op NPO 1 start er direct een speciale uitzending.

NOS Journaal meldt overlijden Cruijff

13.36 uur

Al snel volgen de beschouwende verhalen over wat Cruijff heeft betekend voor het Nederlandse voetbal, maar ook het mondiale voetbal. Ook komen zijn uitspraken uitgebreid aan bod.

14.37 uur

Vervolgens komen de reacties binnen. KNVB-voorzitter Michael van Praag was de eerste en niet veel later volgt Koning Willem-Alexander: "Met zijn overlijden verliest Nederland een unieke en geniale sportman."

14.38 uur

De politiek reageert massaal op Cruijffs overlijden. Premier Mark Rutte en Edith Schippers, minister van sport, doen dat op camera. 

15.11 uur

De manager van Cruijff, Carole Thate, legt op NPO Radio 1 uit dat de gezondheid van Cruijff de laatste anderhalve week heel snel achteruit is gegaan.

'Het is heel snel gegaan met Cruijff'

15.12 uur

Jack van Gelder is in de studio. Hij was met Frank Rijkaard aan het lunchen toen ze hoorden van het overlijden van Cruijff.

Van Gelder: 68, zes plus acht is veertien

15.25 uur

KNVB-directeur Bert van Oostveen voegt zich vanwege het overlijden van Cruijff in Noordwijk bij het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op de oefeninterland tegen Frankrijk.

Van Oostveen: Nederland-Frankrijk moet eerbetoon worden

16.02 uur

Op Twitter is Cruijff trending. Van Barcelona tot Jan Smit, allemaal staan ze stil bij Cruijff.

16.04 uur

In de extra uitzending van het NOS Journaal is Ronald Koeman aan de lijn. Hij was bij Ajax en Barcelona speler onder Cruijff. Ook Ronald de Boer reageert.

16.23 uur

Ook wereldwijd is het overlijden van Cruijff inmiddels groot nieuws. Veel buitenlandse bulletins openen ermee.

17.13 uur

Bij Ajax heerst verslagenheid na het verlies van de grootste Ajacied aller tijden. Een oefenduel met Telstar wordt stilgelegd. Moet de Arena nu het Johan Cruijff Stadion worden? Edwin van der Sar, Sjaak Swart, John Heitinga en Ricardo van Rhijn reageren.

17.40 uur

De NOS publiceert een in januari opgenomen interview met Pep Guardiola dat volledig in het teken van Cruijff staat. Guardiola was speler onder Cruijff bij Barcelona en draagt zijn filosofie nu uit als trainer van Bayern München en voorheen bij Barcelona.

Guardiola: dit Barcelona kun je niet los zien van Cruijff

17.53 uur

In Betondorp (Amsterdam) worden er bloemen gelegd bij het geboortehuis van Cruijff. Ook in de rest van de stad is hij het onderwerp van gesprek.

18.05 uur

De selectie van het Nederlands elftal hoort na de laatste training voor de oefeninterland tegen Frankrijk van het overlijden van Cruijff. Er heerst direct een rouwstemming.

18.39 uur

Louis van Gaal, die niet meer met Johan Cruijff door één deur kon, reageert ook. Op de website van Manchester United stelt hij dat de voetbalwereld een "absolute legende heeft verloren".

Maar er zijn meer reacties. Frits Barend, Franks Snoeks, Rinus Israël, Theo van Duivenbode en Jan Boskamp doen hun verhaal.

20.37 uur

In Rotterdam-Zuid wordt er bij een oefenwedstrijd van Feyenoord tegen Sparta getreurd om het overlijden van oud-speler Cruijff. Vooraf en in de veertiende minuut.

20.58 uur

Ook internationaal blijven de reacties binnenstromen. Waaronder van de Spaanse selectie en de Franse bondscoach Didier Deschamps.

21.44 uur

Leo Beenhakker is aan de lijn op NPO Radio 1. Hij wordt uiteraard herinnerd aan het moment dat Cruijff naast hem kwam zitten op de bank toen hij trainer van Ajax was. "Dat was geen gelukkige actie van Johan."

Beenhakker over overlijden Cruijff

1980: Cruijff zit naast Beenhakker

22.10 uur

De herdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is voorbij. Er werden bloemen neergelegd en vuurwerk afgestoken.

Oud-buurtgenootjes Cruijff: we stonden op doel, tussen de jassen

22.15 uur

Na Beenhakker wordt Guus Hiddink door NPO Radio 1 gebeld. Hij zegt dat Cruijff deuren heeft geopend voor de Nederlandse trainers.

'Bij Johan thuis hoefde je niet rechtop te zitten'

23.23 uur

Josep Maria Bartomeu, de voorzitter van Barcelona, noemde deze dag een trieste dag voor alle medewerkers van de club.

'Cruijff heeft het voetbal veranderd'

23.30 uur

De dag van het overlijden van Cruijff loopt op zijn einde. Als afsluiter veertien schitterende goals van de legendarische nummer 14.

14 mooie goals van Nummer 14 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame