Ibrahim el-Bakraoui
NOS NieuwsAangepast

Wat weten we over Ibrahim el-Bakraoui?

Ibrahim el-Bakraoui wordt op 9 oktober 1986 geboren in Brussel. Twee jaar later wordt zijn broer Khalid geboren. Afgelopen dinsdag bliezen beiden zich op in hun geboorteplaats.

Over Ibrahim el-Bakraoui ontstond gisteren ophef. De Turkse president Erdogan meldde dat hij vorig jaar naar Nederland is uitgezet. Minister Van der Steur van Justitie bevestigde aan het begin van de avond dat dat klopt.

Een overzicht van wat bekend is over Ibrahim el-Bakraoui.

In 2010 overvalt hij met twee medeplichtigen een wisselkantoor in Brussel. De overval mislukt en Bakraoui slaat op de vlucht en neemt de politie onder vuur met een kalasjnikov. Eén agent raakt zwaargewond als hij door drie kogels in zijn been wordt getroffen.

Bakraoui wordt opgepakt en wordt veroordeeld tot 10 jaar cel. Vier jaar later, in september 2014, komt hij onder voorwaarden vervroegd vrij.

Turkije

In juni 2015 duikt Bakraoui weer op, in Turkije. Hij vliegt op de badplaats Antalya. En week later pakken de Turkse autoriteiten hem op in de stad Gaziantep, aan de grens met Syrië. Vermoed werd dat hij onderweg was naar Syrië om zich bij IS te voegen.

Ibrahim el-Bakraoui in Turkse gevangenschap

De Turkse autoriteiten melden de arrestatie van de Belg aan de Belgische verbindingsofficier van de politie in Ankara. Daarbij is volgens de Turkse president Erdogan ook gezegd dat hij vermoedelijk een jihadstrijder was.

Daar komt bij dat Bakraoui zich geregeld moet melden bij de Belgische autoriteiten onder de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. Eind juni komt hij zo'n afspraak niet na, omdat hij vastzit in Turkije. Ook op de 'herkansing' drie dagen later verschijnt hij niet.

Nederland

Toch ziet België geen aanleiding om om uitlevering van Bakraoui te vragen. En dus wordt de Belg op 14 juli uitgezet. Naar Nederland, omdat hij daar om gevraagd zou hebben. Turkije meldt dat schriftelijk, op de dag van de uitzetting, aan de Nederlandse autoriteiten.

Bij aankomst op Schiphol wordt Bakraoui niet opgepakt, omdat hij niet iet geregistreerd staat in de systemen van Nederlandse of internationale opsporings- en inlichtingendiensten. België hoort pas van de uitzetting naar Nederland nadat die heeft plaatsgevonden.

Vijf dagen later stuurt de Belgische politie een lijst naar Turkije met de misdaden waarvoor Bakraoui was veroordeeld. Daarbij worden geen terroristische activiteiten genoemd.

Zaventem

Een maand daarna herroept een Belgische rechtbank de voorwaardelijke invrijheidstelling van Bakraoui. Kort daarop wordt een nationaal opsporingsbericht verspreid, maar Bakraoui duikt niet meer op. Tot 22 maart 2016; dan blaast hij zichzelf op in de vertrekhal van luchthaven Zaventem.

Vandaag meldt het Belgische Openbaar Ministerie dat Bakraoui ook betrokken was bij de aanslagen in Parijs. Wat zijn rol daarbij was, is niet bekendgemaakt.

(Informatie onder meer afkomstig van de VRT, Knack, De Morgen, The Guardian)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl