De Palestijn ligt gewond op straat. Kort hierna werd hij door een van de militairen doodgeschoten
NOS Nieuws

Israëlische militair opgepakt na executie Palestijn

In Israël is een militair opgepakt nadat hij een Palestijn had doodgeschoten, terwijl die gewond op de grond lag. Dat is te zien op een video van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem. Het leger zegt dat het incident vandaag is gebeurd in Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Twee Palestijnen hadden daar op een Israëlische militair ingestoken. Die raakte licht gewond.

Op de beelden is te zien dat een van de Palestijnse aanvallers nog leeft. Hij ligt bijna roerloos op de grond en beweegt op een gegeven moment zijn hoofd. Op dat moment vormt hij geen gevaar meer voor de militairen.

Nadat de gewonde militair in een ambulance is gelegd is te horen dat een Israëlische militair zijn wapen doorlaadt en een schot afvuurt. Precies op dat moment rijdt er een busje langs, waardoor het zicht wordt geblokkeerd. Nog net is te zien dat de Palestijn in zijn hoofd wordt geraakt. Als het busje voorbij is gereden stroomt er bloed uit zijn hoofd.

Het moment waarop de Palestijn wordt doodgeschoten

Tijdens het incident staan ongeveer 20 mensen in de nabije omgeving. Sommigen doen een kleine stap achteruit als ze horen dat de militair zijn wapen laadt. Een man stopt zijn vingers in zijn oren, kennelijk om zijn gehoor te beschermen tegen de knal van het wapen.

Ernstige schending

Volgens de Israëlische krant Haaretz zegt iemand in het Hebreeuws "deze terrorist leeft nog, deze hond." Opmerkelijk genoeg reageren de omstanders nauwelijks nadat de militair het dodelijke schot afvuurt.

Woordvoerder Peter Lerner van het Israëlische leger noemt het incident een "ernstige schending" van de waarden van het leger. De militaire politie stelt een onderzoek in.

In Israël heerst grote angst voor de bijna dagelijkse aanvallen door Palestijnen op burgers en militairen. Vanaf oktober vorig jaar zijn 28 Israëliërs en twee Amerikaanse burgers gedood. Bij de incidenten zijn in totaal 129 Palestijnse aanvallers gedood.

Geen genade

Volgens correspondent Monique van Hoogstraten gaat deze zaak in Israël opnieuw heftige reacties losmaken, bij links en rechts. "Veel Israëliërs vinden dat je voor deze terroristen, zoals ze worden genoemd, geen genade hoeft te hebben. Beter dood dan in de cel. Ze zullen er schande van spreken dat een militair hiervoor op het matje wordt geroepen."

"Daartegenover staat een kleine minderheid Israëliërs, die zich grote zorgen maken over dit soort executies, zoals zij het noemen. En de opperbevelhebber van het leger zal zich achter de oren krabben. Hij zei kort geleden dat hij niet wil dat zijn soldaten hun magazijn legen op iemand die geen gevaar meer vormt. Nu is een Palestijnse dader die duidelijk geen bedreiging meer vormde, gedood voor het oog van de camera."

Veel Palestijnen zullen woedend zijn. "Ze hebben aan de ene kant het gevoel dat het zinloos of verkeerd is om Israëliërs aan te vallen met messen. Het leidt tot meer doden aan Palestijnse kant en brengt een Palestijnse staat niet dichterbij. Maar ze begrijpen wel waarom het gebeurt, ze kennen de frustratie over de bezetting. De beelden gaan nu overal rond op de sociale media. Het zou me niet verbazen als andere jongeren nu weer worden geïnspireerd om ook met een mes op pad te gaan om een Israëlische militair te doden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl