Johan Cruijff in 1987
NOS Voetbal

Johan Cruijff (68) overleden

Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Barcelona overleden. Cruijff, die algemeen beschouwd wordt als een van de beste voetballers in de geschiedenis, leed al enige tijd aan longkanker.

"Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff (68), omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden", staat op zijn site te lezen. "Wij vragen u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden."

Vorig jaar maakte Cruijff bekend dat er in oktober longkanker bij hem was vastgesteld. In februari meldde hij nog dat de resultaten van de eerste behandelingen positief waren. "Ik heb het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft. De wedstrijd is nog niet afgelopen, maar uiteindelijk ga ik winnen", zei hij toen.

Ajax

De grootste successen als voetballer boekte Cruijff met Ajax, de club waar hij opgroeide. Met zeventien jaar debuteerde hij in het eerste. In de acht seizoenen daarna ontwikkelde de kleine, ongrijpbare aanvaller zich tot de absolute leider bij de Amsterdammers.

Met kenmerkende flair en een enorme doelpuntenproductie (247 treffers in 318 wedstrijden) leidde Cruijff Ajax naar zes landstitels en vier KNVB-bekers. Van 1971 tot 1973 won Ajax drie keer op rij de Europa Cup I en in 1972 won het ook de wereldbeker.

Barcelona en Oranje

In 1973 verkaste Cruijff naar FC Barcelona, waar hij herenigd werd met trainer Rinus Michels. In zijn eerste seizoen in Catalonië verkreeg Cruijff de status van legende door Barcelona voor het eerst in veertien jaar naar de Spaanse landstitel te voeren.

Cruijff en Michels waren ook verantwoordelijk voor het succes van het Nederlands elftal bij het WK van 1974. Hoewel Oranje de finale uiteindelijk verloor van het gastland, maakte het 'totaalvoetbal' van aanvoerder Cruijff en de zijnen grote indruk.

Vier jaar later in Argentinië schitterde Cruijff door afwezigheid. Uiteindelijk zou Cruijff slechts 48 keer voor Oranje uitkomen, daarin scoorde hij 33 keer.

Trainer

Ook als trainer was Cruijff succesvol. Met Ajax won hij twee keer de KNVB-beker en in 1987 de Europa Cup II. Dat kunststukje herhaalde hij twee jaar later met FC Barcelona. In Catalonië bouwde hij aan een Dream Team, waarmee hij vier landstitels op rij veroverde en in 1992 voor het eerst in de clubgeschiedenis beslag legde op de Europa Cup I.

Zowel in 1990 als in 1994 werd Cruijff genoemd om Nederland als bondscoach te leiden bij het wereldkampioenschap. Zover kwam het niet, tot ergernis van een aantal bepalende spelers.

Achter de schermen

Na zijn trainersloopbaan bleef Cruijff invloedrijk bij zijn grote liefdes Barcelona en Ajax. In september 2010 was hij de drijvende kracht achter een machtswisseling bij Ajax, bedoeld om de jeugdopleiding radicaal te veranderen en oud-voetballers in de directie te brengen. Die 'fluwelen revolutie' ging gepaard met ruzie en rechtszaken, maar kreeg uiteindelijk grotendeels zijn beslag.

Totdat zijn vasal Wim Jonk als hoofd jeugdopleiding werd weggestuurd bij Ajax. Met zijn column: 'Ik stop ermee' in de Telegraaf maakte Cruijff half november 2015 bekend dat hij de stekker uit zijn eigen plan-Cruijff trok.

Johan Cruijff werd drie maal verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar (1971, 1973, 1974) en twee keer tot Sportman van het Jaar (1972, 1973). In 2002 werd Cruijff bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl