ANP

De NAVO heeft kritiek op het Nederlandse defensiebeleid. Het bondgenootschap vindt dat er te weinig geld wordt uitgegeven aan de krijgsmacht. Ook de inzetbaarheid van het Nederlandse leger laat te wensen over.

Dat staat in de NATO Defence Planning Capability Review, die door minister Hennis-Plasschaert naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is voor het eerst dat dat rapport wordt gedeeld met het parlement.

Hoewel de defensie-uitgaven niet langer dalen, is de NAVO bezorgd over de begroting. Op dit moment geeft Nederland 1,14 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uit aan de Defensie. Gemiddeld zitten NAVO-landen op 1,43 procent.

Onevenredig

"Het gevolg hiervan is dat andere bondgenoten een onevenredig groot aandeel van de benodigde capaciteit moeten leveren", schrijft Hennis aan de Kamer.

De NAVO wil dat Nederland extra investeert in personeel, materieel, training en voorraden. Ook ondersteunende diensten zouden meer geld moeten krijgen.

Minister Hennis zei vanmorgen dat de kritiek van de NAVO niet nieuw is. "Het betekent dat er werk aan de winkel is." Eerder zei ze al dat er twee miljard euro nodig is om de Nederlandse defensie-uitgaven op het NAVO-gemiddelde te krijgen.

Hennis: nog werk aan de winkel

STER reclame