NOS Nieuws

Amsterdam krijgt eerste verzonken vrouwenurinoir van Nederland

Amsterdam krijgt het eerste verzinkbare vrouwenurinoir van Nederland. Vandaag wordt het urinoir geplaatst bij het Paleis op de Dam. Er zitten twee plaspalen voor mannen in en een afsluitbaar gedeelte voor vrouwen. Overdag zit de unit in de grond, 's avonds en 's nachts komt hij omhoog.

Het urinoir is ontworpen door het Apeldoornse bedrijf Urilift, dat wereldwijd al 200 verzinkbare plaspalen voor mannen heeft geplaatst. Ook in Amsterdam staan er tien.

Ook vrouwen hebben behoefte aan een nachtelijke plasvoorziening.

Marco Schimmel, directeur Urilift

Volgens directeur Marco Schimmel hebben ook vrouwen behoefte aan een nachtelijke plasvoorziening: "Overdag zijn er genoeg mogelijkheden om een toilet te bezoeken, maar 's nachts zijn die vaak op slot. Mannen met hoge nood nemen dan snel hun toevlucht tot wildplassen, bij vrouwen is dat lastiger. Het urinoir voor vrouwen biedt dan uitkomst."

De unit is gemaakt van vandalismebestendig roestvrij staal. Het vrouwengedeelte is afsluitbaar en heeft een toiletpot zonder wc-bril. "Het vrouwenurinoir is alleen bedoeld voor de kleine boodschap", zegt Schimmel. "Maar je kunt natuurlijk niet van tevoren controleren wat iemand van plan is. Als er toch wat anders wordt gedeponeerd, kan het systeem dat wel aan."

Parijs

De Urilift is aangesloten op de waterleiding. De mannenurinoirs worden zes keer per uur automatisch gespoeld, het vrouwengedeelte na elk gebruik. Het vrouwenurinoir is ontwikkeld op verzoek van de stad Parijs en wordt nu getest in Amsterdam.

De gemeente laat een Urilift plaatsen bij het Paleis op de Dam om wildplassen tegen te gaan. Het paleis is een gewild doelwit van wildplassers. Eind 2014 is er al verlichting met bewegingssensoren opgehangen maar dat heeft het probleem niet verholpen.

Het is niet het eerste verzonken vrouwenurinoir ter wereld. Die staat sinds 2013 in de Belgische stad Oostende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl