Een wassen beeld van William Shakespeare, die in 1616 overleed
NOS Nieuws

'Schedel Shakespeare is uit graf gestolen'

De schedel van William Shakespeare is waarschijnlijk uit zijn graf gestolen, zeggen Britse archeologen. Zij ontdekten, vierhonderd jaar na de dood van de Britse schrijver, dat het skelet in het graf van Shakespeare niet compleet is.

Het gerucht dat Shakespeares schedel uit zijn graf is gestolen, doet al zo'n 150 jaar de ronde. In 1879 publiceerde een krant een onderzoek waaruit zou blijken dat zijn graf was geschonden. Dat bericht werd later als onwaar bestempeld.

De archeologen onderzochten nu de graftombe in de kerk in Stratford-upon-Avon waar Shakespeare vermoedelijk ligt begraven. Zij zeggen dat ze met behulp van een radar kunnen aantonen dat de menselijke resten van de schrijver in de tombe liggen en dat zijn schedel ontbreekt.

Wij vermoeden dat het graf is opengebroken en weer is dichtgegooid.

Een van de archeologen

"Onze scans laten zien dat er iets is gebeurd rond de plek waar het hoofd van Shakespeare hoort te liggen", zegt een van de archeologen in de Britse krant The Independent. "Wij vermoeden dat het graf is opengebroken en weer is dichtgegooid."

De radar kan geen botten herkennen. Maar volgens de archeologen laten de scans zien dat de onderste helft van het graf onaangeroerd is. "Daarom denken we dat alleen de schedel is meegenomen."

Wat volgens dezelfde archeologen in ieder geval vaststaat, is dat Shakespeares schedel niet in een kerk in een naburig dorp ligt, waarover ook al tijden geruchten gingen. Die schedel blijkt van een 77-jarige vrouw te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl