NOS Nieuws

Omwonenden chemiebedrijf Dordrecht blootgesteld aan gif

Omwonenden van chemiebedrijf DuPont in Dordrecht zijn jarenlang blootgesteld aan een giftige stof. Toch zijn de risico's voor de gezondheid beperkt. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoeksrapport dat ingezien is door RTV Rijnmond.

De giftige stof is PFOA, perfluoroctaanzuur. Deze stof werd gebruikt bij de productie van teflon, een anti-aanbaklaag voor pannen. Sinds 2013 staat PFOA op een Europese zwarte lijst. De stof is mogelijk kankerverwekkend. DuPont stopte in 2012 met het gebruik van PFOA.

Het RIVM heeft gekeken naar de verspreiding van de stof tussen 1967 en 2012. Mensen zijn in het ongunstigste geval 25 jaar lang blootgesteld aan te veel PFOA.

Lever

De onderzoekers sluiten niet uit dat de blootstelling gevolgen heeft voor de lever van omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Andere risico's voor de gezondheid worden vooralsnog uitgesloten. PFOA is niet via het drinkwater verspreid.

Het RIVM stelt voor om extra onderzoek te doen naar de risico's voor de gezondheid van mensen die in de buurt van DuPont in Dordrecht hebben gewoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl