Bewaking in de buurt van het Centraal Station in Brussel EPA

Israël heeft harde kritiek geuit op het Belgische veiligheidsbeleid, een dag na de aanslagen in Brussel. "Als de Belgen chocola blijven eten en van het leven genieten, en niet inzien dat een aantal moslims in hun land terroristische aanslagen voorbereidt, dan kunnen ze hen nooit adequaat bestrijden", zei de Israëlische minister Katz van Veiligheid vanmorgen op Radio Israël.

Een parlementariër van de Likudpartij zei dat de Belgische politiek van toenadering verantwoordelijk is voor de aanslag van gisteren. "In plaats van de radicale islam te bestrijden zegt de Belgische minister Jambon (Binnenlandse Zaken) dat er meer moet gebeuren om jonge moslims zich thuis te laten voelen in België", zei Knessetlid Nava Boker. 

Privacy

In een commentaar van de krant Haaretz wordt de vraag opgeworpen of Europa ooit zal leren een stuk privacy en gemak op te geven om de terreurdreiging adequaat aan te pakken. "Israëliërs hebben die les al lang geleerd", constateert de krant. 

Zowel de aanslagen in Parijs als die in Brussel zijn in België voorbereid. Het land kampt met verschillende groepen geradicaliseerde moslims. Eind januari meldde Binnenlandse Zaken in Brussel dat er 117 Syriëstrijders waren teruggekeerd naar België.

STER reclame