NOS Nieuws

Koning bij bezoek aan Schilderswijk: we moeten rug recht houden

Koning over aanslagen: we moeten onze rug recht houden

Koning Willem-Alexander heeft in Den Haag een bezoek gebracht aan de Schilderswijk en de wijk Transvaal. Hij sprak op de Haagse markt, op de grens tussen beide wijken, met marktkooplui. Vervolgens liep hij door de wijk en voerde onder meer gesprekken met jongeren, buurtbewoners en ondernemers.

Het bezoek was al langer gepland, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koning was uitgenodigd door burgemeester Van Aartsen, die hem wilde laten kennismaken met "de echte Schilderswijk". De aanslagen in Brussel waren geen reden om het werkbezoek af te zeggen.

 • Michiel Breedveld / NOS
  Willem-Alexander in de Schilderswijk met jongeren van Jeugd Preventie Team.
 • Michiel Breedveld / NOS
  Willem-Alexander in de Schilderswijk bij bokschool Choukoud Gym.
 • Michiel Breedveld / NOS
  Willem-Alexander in de Schilderswijk
 • Michiel Breedveld / NOS
  Willem-Alexander in de Schilderswijk
 • Michiel Breedveld / NOS
  Willem-Alexander komt aan de Haagse Schilderswijk
 • Michiel Breedveld / NOS
 • Michiel Breedveld / NOS
  Koning Willem-Alexander op de Haagse markt
Impressie Willem-Alexander op Haagse markt

De koning gaf aan het begin van zijn bezoek een korte verklaring af over de aanslagen. Hij zei dat het bezoek vanwege de aanslagen juist van extra belang is. Het laat volgens hem zien dat allen die in Nederland wonen ongeacht herkomst moeten meedoen aan onze vrije samenleving. "Als we dat niet meer kunnen doen, dan winnen de terroristen", zei de koning.

Het bezoek duurde meer dan twee uur. De koning kwam volgens de Rijksvoorlichtingsdienst naar de Haagse wijk omdat hij wilde weten hoe mensen met een verschillende achtergrond zich in de wijk thuis voelen. "En wat zij er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken".

De Schilderswijk en Transvaal zijn de afgelopen jaren een aantal keren negatief in het nieuws geweest, onder meer omdat een deel van de jongeren er zou radicaliseren.

Onderlinge verbondenheid

Van Aartsen benadrukt dat veel bewoners in de Schilderswijk gezamenlijk werken aan een betere leefbaarheid en veiligheid. Veel bewoners zijn trots op hun wijk, zegt de burgemeester. "Dit is een wijk waar de onderlinge verbondenheid hecht is en heel veel bewoners dag in dag uit hun best doen om de leefbaarheid in de wijk te vergroten."

Koning: Voor mij belangrijk dat iedereen zich in Nederland thuis voelt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl