H&S Coldstores is een van de beboete bedrijven. Het bedrijf heette voorheen Van Bon.
NOS Nieuws

Koel- en vrieshuizen beboet voor kartelvorming

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) straft vier bedrijven wegens het maken van prijsafspraken, het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie en het verdelen van klanten. Ze werkten volgens de ACM als een kartel, belemmerden daardoor de concurrentie en dreven de prijzen op. Dat gebeurde tussen 2006 en 2009, toen de ondernemingen bezig waren met fusiebesprekingen.

Het gaat om de bedrijven Eimskip, Kloosbeheer, Samskip en Van Bon. Opgeteld bedragen de boetes bijna ruim 12 miljoen euro. Daarnaast hebben vijf leidinggevenden nog een persoonlijke boete gekregen. De hoogste bedraagt 144.000 euro.

E-mails

Managers van de bedrijven wisselden regelmatig concurrentiegevoelige informatie uit. Ze vertelden elkaar bijvoorbeeld de prijs voor de opslag van de levensmiddelen. Ook schreven ze in e-mails of hun koel- en vrieshuizen goed gevuld waren en of ze dus een opdracht graag wilden hebben of niet.

Soms spraken ze af wie welke klant zou krijgen of hoe hoog een prijsstijging mocht zijn. Er werden ook afspraken gemaakt over offertes aan bedrijven, zodat er van tevoren duidelijk was wie de opdracht zou binnenloodsen.

Korting

Koel- en vrieshuizen zijn een belangrijk tussenstation in het transport van levensmiddelen. Er worden producten als vruchtensappen, groenten, vis en vlees opgeslagen. Ze zijn vooral gevestigd op logistieke knooppunten zoals havens. De ACM beschouwt de vier beboete bedrijven als een belangrijke schakel van de Nederlandse economie.

Het bedrijf Kloosbeheer heeft zijn fouten vroegtijdig erkend en meegewerkt aan het onderzoek. Daardoor valt de boete voor die onderneming 10 procent lager uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl