AFP

Vanochtend waren er twee aanslagen in Brussel waarna een hectische dag volgde. De feiten op een rij. 

- Rond 08.00 uur zijn er kort na elkaar twee explosies op vliegveld Zaventem. Het Federaal Parket gaat uit van twee zelfmoordenaars. In de bommen zijn spijkers gebruikt. Bij de aanslagen vallen zeker tien doden en honderd gewonden. Bij het doorzoeken van de luchthaven vindt de politie een bomgordel en een kalasjnikov. De bomgordel wordt later gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

- Kort na de explosies op Zaventem vindt rond 09.00 uur een explosie plaats bij metrostation Maalbeek, in het hart van de stad. Zeker twintig mensen komen om het leven. Er zijn 130 gewonden, sommige zijn er slecht aan toe. het is onduidelijk of het om een zelfmoordaanslag gaat of dat er een explosief in een wagon is geplaatst.

- De identiteit van de slachtoffers wordt langzaam duidelijk. Zo zijn er berichten over Belgische agenten die gewond zijn geraakt en Amerikanen die op de plek van de aanslagen waren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er een Nederlander onder de gewonden is.

- Het trein-, metro- en luchtvaartverkeer wordt na de aanslag stilgelegd. Het openbaar vervoer rijdt inmiddels weer. Vliegveld Zaventem is in ieder geval morgen dicht. Door de gebeurtenissen van vandaag vielen 600 vluchten uit die in totaal 60.000 passagiers moesten vervoeren.
      

Wat gebeurde er waar op welk moment?

- De aanslagen worden opgeëist door Islamitische Staat. In een verklaring schrijft IS dat de aanval is ingezet op België omdat dat een land van kruisvaarders is, dat niet-aflatend strijdt tegen de islam en tegen moslims. 

- Over de identiteit van de daders is nog niets bekend. De politie heeft beeld vrijgegeven waarop op Zaventem drie verdachten te zien zijn. Er is een opsporingsbericht uitgegeven voor een van de verdachten. 

- Het Federaal Parket start direct na de explosies een groot onderzoek op. Onderzocht wordt of IS inderdaad achter de aanslagen zit. In heel België worden huiszoekingen verricht. Bij een huiszoeking in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek wordt vanavond een IS-vlag, chemicaliën en een spijkerbom gevonden. 

- In België is het dreigingsniveau vanochtend verhoogd naar 4, het hoogste niveau. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Zondag komt er een 'Mars tegen de angst' in Brussel.  

Overzicht van terreur in Belgie

STER reclame