De nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum Voedingscentrum

De slogan 'twee ons groente en twee stuks fruit, dan houd je het een heel stuk langer uit' kan worden vergeten. Er is een nieuwe Schijf van Vijf. Daarin raadt het Voedingscentrum onder meer aan om dagelijks zeker 250 gram groenten te eten. 

Twee stuks fruit is nog steeds prima, maar dan niet geperst of in een smoothie. Vruchtensappen horen geen vast onderdeel te zijn van het dagelijkse eetpatroon, evenmin als verse sappen. "Wanneer je een sinaasappel eet, krijg je meer vezels binnen en heb je langer een verzadigd gevoel", legt een woordvoerder van het Voedingscentrum uit.

De nieuwe Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, die in november vorig jaar werden gepresenteerd. 

Grootste veranderingen

Was het advies in 2004 nog om twee keer per week vis te eten, dat wordt nu teruggebracht naar één keer per week. En dan het liefst vette vis zoals zalm. Ook wordt aangeraden om elke week wat peulvruchten te eten, zoals bonen, erwten, linzen en kiemgroenten.

Daarnaast zijn elke dag een handje ongezouten noten en elke dag drie kopjes groene of zwarte thee toegevoegd. Koffie mag, maar dan wel gefilterde koffie. 

Voorbeeldmenu's

Maar hoe ziet een gezond eetpatroon op basis van deze Schijf van Vijf er nu uit? Om daar een beeld van te geven, stelde het Voedingscentrum tien dagmenu's samen. Het gaat bijvoorbeeld om een menu voor op een vrije dag (wanneer je meer tijd hebt om te koken), een Marokkaans menu, een dag zonder vlees en een Hollandse pot. 

STER reclame