ANP
NOS Nieuws

Advies aan Hoge Raad: handhaaf vrijspraak Jansen Steur

Er is geen reden om de vrijspraak van de voormalige neuroloog Ernst Jansen Steur te vernietigen. Dat schrijft advocaat-generaal Knigge in zijn advies aan de Hoge Raad. Het OM was vorig jaar in cassatie gegaan tegen de vrijspraak van de voormalige neuroloog, die was vervolgd voor medische missers, eind jaren negentig. De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland, doet half mei uitspraak. Het mag het advies van de advocaat-generaal negeren.

Na eerst tot drie jaar cel te zijn veroordeeld werd Jansen Steur in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof was er niet van overtuigd dat Jansen Steur bewust zijn patiënten schade had toegebracht. Advocaat-generaal Knigge ziet geen reden die vrijspraak te vernietigen. Een vrijspraak die is gegeven omdat de rechter niet overtuigd is, kan door de Hoge Raad alleen in uitzonderlijke gevallen worden vernietigd. De advocaat-generaal vindt niet dat dit zo'n uitzonderlijk geval is.

Jansen Steur werkte jarenlang in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en stelde als arts tussen 1997 en 2003 verkeerde diagnoses. Hij vertelde patiënten dat ze ernstige ziektes hadden. Achteraf bleek dat niet waar te zijn. Een vrouw pleegde zelfmoord, nadat Jansen Steur haar had verteld dat ze ongeneeslijk ziek was. De aan medicijnen verslaafde neuroloog werd in 2004 ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl