NOS NieuwsAangepast

Officiële dodental terreuraanslagen Brussel nu op 30

 • ANP
  Gewonden liggen op straat bij metrostation Maalbeek
 • AFP
  Een slachtoffer krijgt medische hulp bij station Maalbeek
 • massart_serge / Twitter
  Het metrostation Maalbeek in Brussel lijken slachtoffers te zijn gevallen
 • EVN
  Geschreeuw en gehuil bij het verlaten van de metro in Maalbeek
 • EVN
  Passagiers verlaten metro

De aanslagen in Brussel hebben zeker dertig mensen het leven gekost. Bij de aanslag in het metrostation Maalbeek zijn zeker twintig mensen omgekomen, op de luchthaven Zaventem zeker tien, hebben de autoriteiten bevestigd.

Bij de metro-aanslag zijn 130 mensen gewond geraakt, van wie 17 mensen zwaargewond, maakte burgemeester Mayeur van Brussel bekend op een persconferentie. Op Zaventem zijn eveneens zo'n honderd gewonden gevallen.

In Belgische media worden ook hogere dodentallen genoemd, maar die zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Niet meer binnenblijven

Door de aanslagen werd het openbaar vervoer in Brussel volledig stilgelegd en dat gold ook voor het vliegverkeer. Vanaf 16.00 uur wordt het ov weer geleidelijk op gang gebracht. Het dringende advies om binnen te blijven is niet langer van kracht. Mensen mogen bijvoorbeeld hun bedrijf weer verlaten of hun kinderen gaan ophalen van school. De luchthaven Zaventem gaat op zijn vroegst morgen weer open.

Het nationaal crisiscentrum liet weten dat er overal wel verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht zullen blijven in de stad. Daarbij is onder meer de hulp ingeroepen van het leger. De grens wordt extra gecontroleerd.

Verdachte pakketjes

Foto's die via sociale media van metrostation Maalbeek werden verspreid, toonden rook, mensen die gewond op de grond liggen en een verwoest metrostel. Het metrostation ligt midden in de Europese wijk, waar veel instellingen van de Europese Unie zijn gevestigd. De omgeving is afgezet. Er zijn na de aanslag op meerdere momenten verdachte pakketjes gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Er waren in de loop van de dag ook meldingen van explosies op andere metrostations, maar dat bleek loos alarm.

Paniek

De Belgische zender RTBF citeerde een metropassagier. Hij hoorde een explosie kort nadat zijn metro van het station Maalbeek was vertrokken. "Het licht ging uit, er was enigszins paniek gelet op wat er zich op Zaventem afspeelt. We hebben de deuren van de metro geforceerd zodat we op het spoor konden. Er was veel rook."

Na de aanslag is het dreigingsniveau in België opgehoogd naar 4, het hoogste niveau. Dat blijft voorlopig zo, werd aan het eind van de middag gemeld door het nationaal crisiscentrum.

Eerste beelden van rook uit metro in Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl