NOS NieuwsAangepast

Aanslag vliegveld Brussel, onduidelijkheid over aantal doden

 • Twitter
  Een gewonde vrouw bij de luchthaven
 • Reuters
  Gebroken ramen op het vliegveld van Zaventem
 • EVN
  Geschreeuw en gehuil bij het verlaten van de metro in Maalbeek
 • massart_serge / Twitter
  Het metrostation Maalbeek in Brussel lijken slachtoffers te zijn gevallen
 • Twitter
  Ravage in de vertrekhal

Op het vliegveld Zaventem bij Brussel zijn vanochtend twee explosies geweest. De Belgische autoriteiten zeggen dat daarbij doden en zwaargewonden zijn gevallen. Belgische media melden dat er zeker 14 doden en 80 gewonden zijn.

Volgens de Belgische openbare aanklager was een van de explosies vermoedelijk een zelfmoordaanslag; de andere was een bompakket. In de vertrekhal zou nog een bom gevonden zijn. De aanklager spreekt van een terroristische aanslag.

De VRT citeert ooggetuigen die zeggen dat er voor de explosies is geschoten en dat er geschreeuw klonk. Volgens persbureau Belga riep iemand iets in het Arabisch. De explosies zouden rond 08.00 uur zijn gebeurd, volgens de VRT in de buurt van de incheckbalie van American Airlines.

Geen vliegverkeer

De luchthaven wordt geëvacueerd. Alle reizigers worden naar een nabijgelegen sporthal gebracht. De ontruiming is nog gaande en tot nu toe zijn zo'n duizend reizigers opgevangen. De politie zoekt in het gebouw naar slachtoffers of mensen die zich verborgen hebben.

Het vliegveld is gesloten voor vliegverkeer. Het treinverkeer wordt omgeleid en de wegen naar Zaventem zijn afgesloten. Het vliegveld adviseert mensen om niet naar het vliegveld te komen. Er zijn veel militairen op de luchthaven.

In het Brusselse metrostation Maalbeek is ook een aanslag gepleegd. Er zijn uiteenlopende berichten over slachtoffers. Belgische media melden dat er 20 doden zijn.

Het dreigingsniveau in heel België is verhoogd van niveau 3 naar niveau 4. Dat is het hoogste niveau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl