NOS Nieuws

Asscher komt gedupeerde mensen met WW-uitkering tegemoet

Minister Asscher van Sociale Zaken wijzigt de regels rond de werkloosheidsuitkeringen. Hij wil mensen die door de nieuwe wet gedupeerd worden tegemoetkomen.

Door de nieuwe Wet werk en zekerheid krijgen sommige werklozen sinds 1 juli minder WW dan voorheen. Het gaat dan vooral om seizoenswerknemers, uitzendkrachten en mensen die een jaarcontract hadden. Vakbond FNV zegt dat veel mensen zich hebben gemeld omdat ze honderden euro's per maand mislopen.

Asscher gaf in september al toe dat de nieuwe regels onbedoelde gevolgen hadden en zei dat hij de rekenmethode voor een uitkering zou aanpassen.

Tijdelijk geen werk

Sinds juli vorig jaar wordt de hoogte van het 'WW-dagloon' berekend door het totale salaris dat een werknemer tijdens zijn werkende leven heeft verdiend te delen door 261. Dit heeft tot gevolg dat als iemand een periode tussendoor een tijdje niet gewerkt heeft, de uitkering lager uitpakt dan in 2015.

In de nieuwe situatie worden maanden waarin geen geld is verdiend buiten beschouwing gelaten. Ook komt Asscher mensen met een jaarcontract tegemoet, door het totale loon te delen door elf, in plaats van twaalf zoals nu het geval is.

Volgens vakbond FNV repareert de minister niet voor iedereen het 'WW-lek'. Vooral seizoenswerkers en flexwerkers die naast hun WW-uitkering (iets) bijverdienen, blijven de dupe, zegt de FNV in een reactie. De bond roept nu de Tweede Kamer op de minister te bewegen om ook maatregelen voor deze groep te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl