Peerby brengt buren bij elkaar die iets van elkaar willen lenen
NOS Nieuws

Uitleen-app Peerby haalt via crowdfunding ruim 1,7 miljoen euro op

Peerby, een dienst waarbij je via een app aan je omgeving kunt vragen of iemand bijvoorbeeld een zaag te leen heeft, kan gaan uitbreiden. De dienst heeft via een crowdfundcampagne ruim 1,7 miljoen euro opgehaald.

Een bedrijf in Nederland waarbij de investeerders in ruil voor hun geld een aandeel kunnen krijgen heeft niet eerder zo'n bedrag opgehaald, zegt Gijsbert Koren van consultancybureau Douw&Koren. Dat is dus anders dan bijvoorbeeld bij Kickstarter. Dit is een website waar je investeert in nieuwe producten en bij een succesvolle campagne vervolgens dat product geleverd krijgt.

"Dit is best bijzonder", vertelt Koren. "Je merkt dat Peerby door de gemeenschap heel erg gewaardeerd wordt."

Uitbreiden

Het geld is bedoeld om Peerby Go, de betaalde versie van de leendienst, uit te breiden in binnen- en buitenland. Het idee achter Go is dat je betaalt voor het huren van de producten. Het voordeel is volgens topman Daan Weddepohl dat je gegarandeerd het product kunt huren, het wordt bezorgd en opgehaald en dat de spullen verzekerd zijn.

De ruim 800 mensen die op het moment van schrijven hebben geïnvesteerd in Peerby krijgen een converteerbare lening. Dat betekent dat ze in dit geval over drie jaar ervoor kunnen kiezen om hun geld plus rente terug te krijgen of om dan echt aandeelhouder te worden van het bedrijf. Ze krijgen geen stemrecht, zegt Weddepohl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl